Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Een vijftienjarig Nigeriaans meisje groeit op in een gezin met een fanatiek godsdienstige vader die met geweld zijn gezag handhaaft, tot haar oudere broer dit niet meer accepteert.
Titel
Paarse hibiscus
Auteur
Chimamanda Ngozi Adichie
Vertaler
Hankie Bauer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Purple hibiscus
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021 | Andere uitgaves
310 p.
ISBN
9789023456315 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De 27-jarige Nigeriaanse auteur woont momenteel in de Verenigde Staten en viel eerder al met haar korte verhalen in de prijzen. Hoofdfiguur in haar debuutroman is de vijftienjarige Kambili die op het eerste gezicht een perfect leventje leidt in een groot huis en op een privé-school. Maar haar tirannieke vader mishandelt haar, haar broer en haar moeder. Als Kambili en haar broer hun tante Ifeoma bezoeken, maken ze kennis met een andere wereld en wordt Kambili voor het eerst verliefd. Bij hun terugkeer barst het conflict in hun gezin echt open en moet Kambili proberen om haar geliefden bijeen te houden. De groei van Kambili en de spanningen in haar gezin worden getekend tegen het decor van een woelig Nigeria dat na een militaire coup uit elkaar dreigt te vallen. Een gevoelig debuut, verteld in een rijke, ritmische taal, dat een ruim publiek kan boeien. Paperback; normale druk.

Over Chimamanda Ngozi Adichie

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Carlos Figueroa

Chimamanda Ngozi Adichie (Enugu, 15 september 1977) is een Nigeriaanse auteur en feminist.

Jeugd en opleiding

Adichie groeide op in een Igbo-familie in Nsukka, een stad in de staat Enugu in Zuidoost-Nigeria, waar haar beide ouders aan de Universiteit van Nigeria werkten. Bij toeval woonde ze in een huis waar Chinua Achebe eerder gewoond had. Ze studeerde anderhalf jaar medicijnen aan deze universiteit. In 1996 ging Adichie naar Amerika waar ze aan verschillende universiteiten literatuur en Afrikaanse studies studeerde. Na een periode aan Drexel University in Philadelphia studeerde ze af aan Eastern Connecticut State University. In 2003 haalde ze nog een masters degree aan Johns Hopkins University en in 2008 aan Yale University.

Werk

Adichie debuteerde in 1997 met de gedichtenbundel Decisions en publiceerde daarna het toneelstuk For Love of Biafra. Haar eerste roman, …Lees verder op Wikipedia