Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De onsterfelijken : roman

Chloe Benjamin (auteur), Maaike Bijnsdorp (vertaler), Lucie Schaap (vertaler)
Vier jonge New Yorkse kinderen bezoeken in 1969 een waarzegster die hun een persoonlijke sterfdatum voorspelt. Deze gebeurtenis maakt grote indruk en heeft grote gevolgen voor de levens die zij daarna leiden.
Titel
De onsterfelijken : roman
Auteur
Chloe Benjamin
Vertaler
Maaike Bijnsdorp Lucie Schaap
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The immortalists
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2020 | Andere uitgaven
366 p.
ISBN
9789029093811 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De vier jonge kinderen van de New Yorkse familie Gold, Simon (7), Klara (9), Daniel (11) en Varya (13), bezoeken op een dag in 1969 een waarzegster die hun een persoonlijke sterfdatum voorspelt. Hoewel ze die datum niet met elkaar delen, maakt deze gebeurtenis een onuitwisbare indruk op de kinderen en heeft hij grote gevolgen voor de levens die zij daarna leiden en die in vier respectievelijke delen worden verteld. Na het overlijden van hun vader in 1978 verlaten Simon en Klara de familie en leiden een eigengereid leven in San Francisco, terwijl Daniel en Varya voor hun moeder blijven zorgen, de studie afmaken en daarna een carrière opbouwen in het leger en de wetenschap. Iedereen gaat anders met de voorspelling om, maar allen worden gedwongen keuzes te maken die ze anders niet hadden gedaan. Benjamin boeit met deze familiesaga vanaf de eerste pagina en slaagt erin om zowel de bijzondere Simon en Klara, maar ook de emotioneel meer onderdrukte en verwrongen Daniel en Varya op een empat…Lees verder

Er is niets anders dan het nu

Chloe Benjamin verkent hoe kennis van je levenseinde je keuzes zou kunnen bepalen.

Als Saul Gold overlijdt kan zijn zoon Simon, dan een jaar of zestien, niet huilen. Hij heeft wel verdriet, maar niet om het verlies van zijn vader. Niet om de plichtsgetrouwe, bedeesde, goede maar afstandelijke man die zijn kinderen hebben meegemaakt. Eerder om de persoon 'die Saul geweest had kunnen zijn'. Zo jong als hij is, heeft Simon plaatsvervangend spijt. Dat Saul niet werkelijk heeft geleefd, met verve en hartstocht, dat hij nooit heeft kunnen blootgeven wie hij van binnen was.

Zelf heeft Simon geen tijd om níet te zijn wie hij is. Als jongetje van zeven is hem, tijdens een onbezonnen uitstapje met zijn oudere zussen en broer, door een helderziende voorspeld wanneer hij zal sterven. Aan de anderen heeft hij jaar en dag nooit onthuld, alleen dat hij nog jong zal zijn. Heel jong. En dus moet hij leven, voor het te laat is.

Chloe Benjamins tweede roman 'De onsterfelijken' beslaat ruim veertig jaar. Een periode waarin de Golds, elk voorzien van een sterfdag…Lees verder

Suggesties