Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het complot van België

Chris De Stoop (auteur)
+1
Het complot van België
×
Het complot van België Het complot van België

Het complot van België

Genre:
Journalistiek relaas over de Belgische betrokkenheid bij de genocide in Rwanda in 1994, afgewisseld met gebeurtenissen uit de familiegeschiedenis van de auteur.
Titel
Het complot van België
Auteur
Chris De Stoop
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2009 | Andere uitgaves
205 p.
ISBN
9789023427513 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Chris de Stoop wisselt in Het complot van België voortdurend tussen drie waargebeurde en schrijnende verhalen. Alledrie hebben ze, ieder op een verschillende wijze, met waanzin en paranoia te maken.

Het eerste deel, 'Reconstructie', speelt zich af in de 20e eeuw. De Stoop vertelt hoe hij in 1994 in Rwanda geconfronteerd werd met (de gevolgen van) de gruwelijke genocide daar. Hij bezoekt er o. a. wat er in Ndera overblijft van de enige psychiatrische instelling die het land rijk was. Bij de evacuatie door de Belgische para's werden alleen de blanke Broeders van Liefde die er werkten én de enige aanwezige blanke patiënte meegenomen; de Rwandezen werden aan hun lot overgelaten.

De Stoop wijst op de verpletterende verantwoordelijkheid van de toenmalige Belgische regering, die niet alleen haar eigen troepen terugtrok, maar ook de andere Westerse landen onder druk zette om hetzelfde te doen, met als gevolg dat de massamoordenaars ongestoord hun werk konden doen.

Lees verder
Chris de Stoop maakte in het verleden naam met ophefmakende boeken over wantoestanden in en buiten België. Dat lijkt nu ook de bedoeling. Zijn eerste onderwerp is de genocide in Rwanda, 1994. Hij verwijt de regering Dehaene-Claes dat ze na de moord op tien Belgische soldaten te snel, ongeïnteresseerd en eenzijdig de soldaten uit Rwanda weghaalden, de VN overtuigden om dat ook te doen en zo de genocide lieten begaan. Hij vergeet erbij te zeggen dat de VN missie te klein was om de hallucinante orgie van geweld te stoppen. Hij laat een onevenwichtige dame Nina H. haar verhaal vertellen zonder enige tegenspraak. Tegelijk voert hij zijn paranoïde oom André op, die in de jaren vijftig als psychiatrisch patiënt minister wou worden. De auteur kan meeslepend vertellen en geeft een beklijvende kijk op de volkerenmoord van Hutu's op Tutsi's. Maar elke vorm van structuur ontbreekt, chaos is troef. En de titel doet iets anders vermoeden dan deze inhoud. Normale druk.

Over Chris De Stoop

Chris De Stoop (Sint-Gillis-Waas, 1958) is een Vlaams auteur en journalist bij het weekblad Knack.

Achtergrond

In zijn eerste boek, Ze zijn zo lief meneer (1992), beschreef hij als eerste de internationale vrouwenhandel van binnenuit, wat grote beroering veroorzaakte in België en onder meer leidde tot de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie en het aannemen van nieuwe wetgeving. Hij mocht hierover ook spreken in de begrafenisdienst van koning Boudewijn in 1993 en de BBC maakte er een documentaire over. In 2004 ontving De Stoop voor Zij kwamen uit het Oosten, het vervolg op zijn eerste boek, de Gouden Uil Publieksprijs.

Hij was ook in 2008 genomineerd voor de AKO Literatuurprijs met Het complot van België.

De Stoop is opgegroeid in de polderstreek in het noorden van het Waasland en vestigde zich in 1999 in Doel. Zijn ervaringen bij de ontreddering en teloorgang v…Lees verder op Wikipedia