Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Wanneer het water breekt

Chris De Stoop (auteur)
+1
Wanneer het water breekt
×
Wanneer het water breekt Wanneer het water breekt

Wanneer het water breekt

Genre:
Geschiedenis van de vluchtelingen die na 1975 uit Vietnam vertrokken, aan de hand van de lotgevallen van een familie die in België belandde.
Titel
Wanneer het water breekt
Auteur
Chris De Stoop
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018
283 p.
ISBN
9789403119809 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Vlucht over het water

Het was vechten om de laatste citroen in het gammele bootje waarmee Hung in 1981 uit Vietnam was vertrokken.

Eigenlijk zouden ze met 38 man vluchten, maar op 5 augustus 1981 klommen 63 Vietnamezen aan boord van het gammele bootje van visser Hung. Ze hadden amper meer bij zich dan 25 kilo rijst, vier jerrycans water, vier jerrycans diesel en citroenen tegen scheurbuik en uitdroging. Ze waren op de vlucht voor de Vietcong, de communisten van wie je in strafkampen zelfkritieken moest schrijven en alles moest bekennen wat je sinds je geboorte fout had gedaan. Hung liet zijn hoogzwangere vrouw achter en begon op volle zee prompt te twijfelen. Als de anderen hem niet hadden gedwongen door te varen, had hij rechtsomkeert gemaakt.

Het Russische kompas bleek kapot, dus ze voeren op goed geluk de rijzende zon achterna. Tot de motor het begaf op dag twee. Dagen dobberden ze rond op de Zuid-Chinese Zee. Ze dronken urine en zeewater, deelden met 63 man twee flessen regenwater - één dopje per persoon per zes uur. Toen er een citroen in de oceaan dreef, kapseisden ze bijna door alle…Lees verder

De schrijver Chris De Stoop (1958), bekend van 'Dit is mijn hof' (2015), dat over de teloorgang van de boerengemeenschap in het grensgebied van Zeeland en Vlaanderen gaat, heeft zich ditmaal verdiept in een andere sociale kwestie. In dit boek zijn de Vietnamese bootvluchtelingen het thema, die na 1975 met honderdduizenden hun land ontvluchtten. Hij volgt in het bijzonder de geschiedenis van een vissersfamilie, bestaande uit vader Hung en dochter Quyen. Ze kwamen in het Oost-Vlaamse dorp Wichelen terecht, later ook in Brussel, waar Quyen een restaurant opende. Uitvoerig wordt ingegaan op de ontberingen tijdens de vlucht en de aankomst in voor hen vreemde landen, vooral West-Europa en Californië. De heimwee speelde vele Vietnamezen parten en dit beschrijft De Stoop met veel inlevingsvermogen en op boeiende wijze. De Stoop heeft naast zijn persoonlijke ervaringen met deze immigranten ook veel gelezen over de Vietnames bootvluchtelingen. Dit blijkt uit de bijgevoegde literatuurlijst.

Over Chris De Stoop

Chris De Stoop (Sint-Gillis-Waas, 1958) is een Vlaams auteur en journalist bij het weekblad Knack.

Achtergrond

In zijn eerste boek, Ze zijn zo lief meneer (1992), beschreef hij als eerste de internationale vrouwenhandel van binnenuit, wat grote beroering veroorzaakte in België en onder meer leidde tot de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie en het aannemen van nieuwe wetgeving. Hij mocht hierover ook spreken tijdens de begrafenisdienst van koning Boudewijn in 1993 en de BBC maakte er een documentaire over. In 2004 ontving De Stoop voor Zij kwamen uit het Oosten, het vervolg op zijn eerste boek, de Gouden Uil Publieksprijs.

Hij was ook in 2008 genomineerd voor de AKO Literatuurprijs met Het complot van België.

De Stoop is opgegroeid in de polderstreek in het noorden van het Waasland en vestigde zich in 1999 in Doel. Zijn ervaringen…Lees verder op Wikipedia