Daisy
Nederlands

Ethiek in witte jas : zorgzaam omgaan met het leven

Chris Gastmans (auteur), Kris Dierickx (auteur), Bob De Groof (verteller)
+1
Ethiek in witte jas : zorgzaam omgaan met het leven
×
Ethiek in witte jas : zorgzaam omgaan met het leven Ethiek in witte jas : zorgzaam omgaan met het leven

Ethiek in witte jas : zorgzaam omgaan met het leven

Genre:
Medisch-ethische beschouwingen vanuit een rooms-katholieke invalshoek.
Titel
Ethiek in witte jas : zorgzaam omgaan met het leven
Auteur
Chris Gastmans Kris Dierickx
Verteller
Bob De Groof  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2002
1 cd
Speelduur
10:13
Oorspr. uitgever
Davidsfonds
Aantekening
Stem: Man Vlaamse stem Geconverteerd boek
Plaatsingssuggestie
603.1 (SISO) Medische ethiek (ZIZO)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit boek behandelt een aantal centrale thema's uit de medische ethiek, zoals prenatale diagnostiek en selectieve abortus, genetische screening, klonen, rechten van patiënten, zorg voor dementerenden, stervensbegeleiding. De auteurs zijn Vlaams en de levensbeschouwelijke context is het rooms-katholieke geloof. Toch is dit niet een boek voor uitsluitend geestverwanten en landgenoten van de auteurs. De oriëntatie op Nederland en Nederlandse auteurs is op veel plaatsen aanwijsbaar, maar wat nog belangrijker is: de behandeling van de onderwerpen is kwalitatief zo goed dat ook voor Nederlanders van andere dan rooms-katholieke overtuiging kennisneming van dit boek lonend is. Misschien niet als eerste kennismaking met de medische ethiek, maar wel als serieuze bijdrage van godsdienstig geïnspireerde zijde. De vele verwijzingen naar Belgische wetten, praktijken en organisatievormen maken het boek minder geschikt voor het onderwijs, maar zijn geen bezwaar voor wie variatie in standpunten zoekt.

Over Chris Gastmans

Chris Gastmans is een Belgisch gewoon hoogleraar medische ethiek aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij is tevens directeur van het Centrum voor Biomedische Ethiek en Recht. Sinds 2002 is hij lid van het bureau van the European Association of Centres of Medical Ethic (EACME). Eerst als secretaris-generaal (2002-2010), daarna als penningmeester (2010-2013) en daarna als president (2013-2015).

Hij is tevens ethisch adviseur van Zorgnet Vlaanderen te Brussel. Gastmans is lid van verscheidene commissies voor medische ethiek. Hij doceert en publiceert over zorgethiek en medische ethiek, in het bijzonder over ethische problemen in de zorg voor ouderen en in de zorg rondom het levenseinde. Hij is tevens een van de belangrijke stemmen in het hedendaagse euthanasie-debat en een internationaal gekende voorvechter van Ethics of Care.

Daarnaast is Gastmans auteur van verschillende boeken waarvan Cirkels van zorg en Zorg aan zet de meest gekende zijn. Deze …Lees verder op Wikipedia

Suggesties