Boek
Nederlands

Hout

Chris Oxlade (auteur)
+1
Hout
×
Hout Hout
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
In het kort wordt informatie gegeven over wat hout is, waar het vandaan komt en waarvoor het gebruikt wordt. Met kleurenfoto's. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Hout
Titel
Hout
Auteur
Chris Oxlade
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Wood
Uitgever
Etten-Leur: Corona, 2005
32 p. : ill.
ISBN
90-5566-117-1
Plaatsingssuggestie
693.2 (SISO) Techniek - Industrie (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze twee boekjes behoren tot de reeks over 'Materialen', waarin ook al glas, metaal, papier en wol onder de loep kwamen. Elk boekje valt ook onder de noemer "mijn eerste docu-boek". Met talrijke eenvoudige foto's en in duidelijke korte zinnen krijgt de jonge lezer informatie over telkens een dozijn belangrijke aspecten van het behandelde materiaal: samenstelling, karakteristieken (hard, zacht, heet, koud, waterdicht of niet, enz.), gebruik, bouwen ermee, behandeling, productie, gebruiksmogelijkheden, milieuvriendelijkheid of -belasting, hergebruik, enz. Elk aspect wordt behandeld over twee pagina's, in een tiental regels met twee grote foto's erbij. Daarna volgen een pagina samenvatting van de verstrekte informatie ('Feiten op een rij'), een extra weetje (dat het grootste vliegtuig ter wereld de houten Spruce Goose was uit 1947 en dat kevlar een plasticsoort is harder dan staal). Een twintigtal in de tekst vet gedrukte woorden krijgen een verklaring in de woordenlijst achteraan.
Lees verder
Vierkant prentenboek met grote gekleurde foto's. De duidelijke foto's en de korte teksten in grote letters geven een beeld van het ontstaan en het gebruik van hout. De tekst is eenvoudig. De wat moeilijkere woorden worden achter in het boek nader uitgelegd. Omdat is gekozen voor een overzichtelijke, brede uitleg is er weinig diepgang, wat voor een eerste kennismaking niet storend is. Het multifunctionele karakter van hout krijgt alle aandacht, evenals de boodschap dat we zuinig met onze regenwouden moeten omgaan. Wie meer achtergrond wil, zal elders moeten zoeken. Met inhoudsopgave, verklarende woordenlijst, feitenoverzicht en register. De omslag is kleurig en uitnodigend. Deel van een serie over materialen, geschikt voor kinderen vanaf ca. 7 jaar. Gelijktijdig verscheen in deze reeks een boekje over hout*; delen over glas, metaal, papier en wol zijn in voorbereiding. Voor de beoogde leeftijdsgroep is er niet veel informatie over dit onderwerp.

Suggesties