Boek
Nederlands

Extreem: schietschijf

Chris Ryan (auteur), Henk Moerdijk (vertaler)
Een lid van de Britse speciale eenheid SAS krijgt van een vroegere strijdmakker uit zijn tijd in Afghanistan het verzoek hem te komen helpen als hij zich in de sloppenwijken van Rio de Janeiro bevindt.
Titel
Extreem: schietschijf
Auteur
Chris Ryan 1961-
Vertaler
Henk Moerdijk
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Extreme: Hard target
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2013
428 p.
ISBN
9789022566077 (paperback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Hoofdfiguur Joe Gardner verliest in het begin van deze militaire thriller zijn hand tijdens een actie tegen de Taliban in Afghanistan. Maar wanneer zijn oude strijdmakker John Bald zijn hulp vraagt, waagt hij zich in een sloppenwijk van Rio de Janeiro en komt zo in een wespennest terecht. In zijn strijd om te overleven reist hij heel wat af: Rio, Gibraltar, Belgrado, Athene, Rotterdam om ten slotte in Londen zijn eindstrijd te leveren tegen zijn tegenstanders. Voor die tijd kan hij echter een nucleaire aanval op Istanboel niet voorkomen. De gedetailleerde beschrijvingen van martelingen en gevechtsscènes zijn inderdaad extreem (serietitel) te noemen: de lezer belandt in een orgie van uiteenspattende organen. De schrijfstijl is direct en zonder literaire opsmuk: de nadruk ligt op actie en snelheid. De uitgebreide kennis van zaken op het gebied van wapens valt op. Dit is niet verwonderlijk, omdat de auteur zelf als Brits commando overal ter wereld is ingezet, voordat hij schrijver werd. …Lees verder

Over Chris Ryan

Chris Ryan (1961, Rowlands Gill) was een Britse soldaat en is tegenwoordig schrijver. De naam Chris Ryan is een pseudoniem van Colin Armstrong. In 1984 trad hij toe tot de Special Air Service (SAS). Ryan was lid van het team Bravo Two Zero dat tijdens de Eerste Golfoorlog achter vijandelijke linies operaties uitvoerde. Ryan is de enige soldaat van het acht man tellende team die uit Irak wist te ontsnappen naar neutraal gebied. Ryan legde 200 mijl (ong. 322 km) te voet af, terwijl hij achtervolgd werd door Iraakse soldaten. Drie andere leden van het team hebben de missie niet overleefd en de overige vier leden, onder wie teamleider Andy McNab zijn gevangengenomen en gemarteld.
Later zijn deze vier weer vrijgelaten, en teruggebracht naar Engeland. Chris Ryan heeft voor zijn acties tijdens de missie de Military Medal ontvangen.

Na zijn vertrek uit de SAS heeft Ryan een aantal boeken geschreven, waaronder The One That Got Away (De achtste man). In dit b…Lees verder op Wikipedia