Boek
Nederlands

Breek je nek voorzichtig

Chris Winsemius (auteur), Jan Van Lierde (illustrator)
+1
Breek je nek voorzichtig
×
Breek je nek voorzichtig Breek je nek voorzichtig
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Vincent zou het liefst acrobaat worden, maar zijn moeder vindt hem veel te onhandig. Ook zijn juf op school snapt hem niet. Daarom vertelt hij niet dat hij leert skateboarden van een oudere jongen. AVI-M6. Vanaf ca. 7 jaar.
Leesniveau
AVI M6
Titel
Breek je nek voorzichtig
Auteur
Chris Winsemius
Illustrator
Jan Van Lierde
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2009
58 p. : ill.
ISBN
9789048701919

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Vincent zou het liefst acrobaat worden, maar zijn moeder vindt hem te onhandig. Ze is daarom overbezorgd. Ook op school snapt de juf hem niet. Vincent houdt daarom geheim dat hij leert skateboarden van een oudere jongen. Twee verhaallijnen lopen door elkaar: het skateboarden en de toneelopvoering op school. De sympathie van de schrijver ligt niet bij de juf, een humorloze, zure dame. Deeltje uit de reeks ‘Bolleboos’* (Op weg), een serie voor startende lezers, die het aanvankelijke leesproces al vrij vlot onder de knie hebben en binnen dat leesproces toe zijn aan wat moeilijker boekjes. Veertien korte hoofdstukken in tekstblokken, geïllustreerd met zwart-grijze tekeningen, figuurtjes met grote hoofden, de haren als kapjes en laaggeplaatste ogen; bijzonder perspectief en schaduwwerking. De lange zinnen en vocabulaire (wat een vreselijke betweter is die Bram toch, denkt Vincent) vergen leeservaring en voorstellingsvermogen (AVI-M6). Voor kinderen die snel vorderen met lezen. Vanaf ca. 7 …Lees verder

Breek je nek voorzichtig

Vincent houdt van springen en rollebollen, maar zijn moeder is nogal bezorgd, want alle mannelijke telgen van de familie zijn erg onhandig. “En onhandige mensen moeten geen kunstjes doen, want dan leven ze langer” vindt ze. Op school mag Vincent ook al geen kunsten uithalen en hij krijgt een tweederangsrolletje in het toneelstuk. Maar dan ontmoet hij Bram die hem leert skateboarden. Vincent heeft er beslist aanleg voor en stiekem oefent hij steeds vaker in plaats van naar de toneelrepetities te gaan. Wanneer zijn moeder het ontdekt, is ze behoorlijk boos en ook de juf is niet zo blij. En dan krijgt Vincent een idee ... Het boekje past in de Bolleboos-reeks die zich richt op jonge kinderen die snel vorderen met lezen. Er zijn veertien hoofdstukken van een drietal bladzijden. Acht originele, paginavullende zwart-witprenten illustreren het boek. De tekst leest vlot en het verhaal is langzaam opgebouwd naar een verrassende ontknoping op het einde.