Boek
Nederlands

Eva's kerstboom

Christa Unzner (illustrator), Regina Fackelmayer (auteur)
Eva heeft kerstinkopen gedaan. Op de terugweg helpt ze een oude man en een jongetje, maar daardoor laat ze haar eigen kerstboom staan. Wordt dit een Kerstmis zonder kerstboom? Prentenboek met paginagrote kleurenillustraties in winterse tinten. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Eva's kerstboom
Illustrator
Christa Unzner
Auteur
Regina Fackelmayer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Ein Weihnachtsbaum für Mia
Uitgever
Rijswijk: De Vier Windstreken, 2009
[25] p. : ill.
ISBN
9789051161090 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Kerstmis (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Eva's kerstboom is een sfeervol kerstverhaal dat vertelt hoe Eva kerstboodschappen doet waarbij ze voor haar huisgenoten Stip de hond en Tijger de kater en voor zichzelf cadeautjes koopt. Gelukkig ontdekt ze op het laatste ogenblik dat ze bijna een kerstboom vergeten is. Zwaar geladen gaat ze met haar boodschappen en haar kerstboom naar huis. Maar omdat het begint te sneeuwen, wordt het erg glibberig. Onderweg ziet Eva een oude man uitglijden. Hij valt languit op de grond en de cadeautjes die hij in een grote zak op zijn rug meezeulde, rollen alle kanten op. Eva zet haar boodschappen neer, helpt de oude man recht en samen verzamelen ze alle cadeautjes. Bij haar thuiskomst ontdekt ze dat ze de kerstboom vergeten is op de plaats waar ze de oude man geholpen heeft. Eva en Stip lopen de hele weg terug en telkens als ze denken dat ze hun, intussen ondergesneeuwde, kerstboom zien, blijkt het iets anders te zijn. Ze worden er helemaal verdrietig van. Voor de deur van hun huis staat da…Lees verder
Vlak voor Kerstmis doet Eva haar inkopen. Op de terugweg helpt ze een oude man en vlak bij huis een jongetje. Eenmaal thuis blijkt dat ze op de terugweg de kerstboom heeft laten staan. Ze gaat samen met haar hond zoeken, maar alles ligt onder de sneeuw. Zonder kerstboom komen ze verdrietig weer thuis. Als de bel gaat, staan daar de jongen en de oude man, met een verrassing. Zo wordt het toch een bijzonder kerstfeest. In het boek staan een- of tweepaginagrote kleurige prenten, met de tekst goed leesbaar in een open deel onder of boven in de tekening. In het midden van het boek zit een uitklappagina, die eigenlijk ook een gewone bladzijde had kunnen zijn. Met zwarte inkt zijn de fijne contourlijnen aangegeven; mede door het kleurgebruik is Eva een warme persoonlijkheid in het blauw-grijze en witte winterlandschap. De vele kleine stipjes (spattechniek) geven een speciale sfeer. Emoties zijn goed te zien bij de personages. Op het omslag zijn de glitters van de versierde kerstboomde goed t…Lees verder

Eva's kerstboom

Wanneer Eva met haar kerstinkopen naar huis stapt, begint het al donker te worden en het sneeuwt. Voor haar loopt een man met een hele zak pakjes. Hij glijdt uit en verliest zijn pakjes in de sneeuw. Eva zet al haar inkopen neer en helpt de man zijn pakjes op te rapen. Wanneer ze eindelijk thuis komt zitten Stip, de hond, en Tijger, de poes, haar op te wachten. Eva wil dadelijk beginnen met de versiering van haar boom maar merkt dat ze hem ergens achtergelaten of verloren heeft. Samen met Stip gaat ze haar boom zoeken, maar het sneeuwt zo hard dat alles ondergesneeuwd is. Dit is Eva's eerste kerstfeest zonder boom ... totdat er plots iemand aan de deur klopt.
Een verhaal over elkaar helpen en goede daden die beloond worden. Helemaal passend bij de kersttijd. Dat is ook het geval voor de fijn gepenseelde tekeningen die erg aan Lieve Baeten doen denken. Eenvoudig en fijn.

Suggesties