Boek
Nederlands

Dikkedunne Merle

Christel Van Bourgondië (auteur), Alice Hoogstad (illustrator)
+1
Dikkedunne Merle
×
Dikkedunne Merle Dikkedunne Merle
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Merle (11) is erg dik. Ze ziet eruit als een nijlpaard. Als ze opgesloten dreigt te worden in een dierentuin, redt een heksachtige vrouw haar en neemt haar mee naar een werkboerderij in een bos. AVI-E6. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Voeding, Overgewicht
Leesniveau
AVI E6, AVI 9
Titel
Dikkedunne Merle
Auteur
Christel Van Bourgondië
Illustrator
Alice Hoogstad
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Zwijsen, 2009
85 p. : ill.
ISBN
9789048703166 (gebonden)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Op een klassenfoto ziet de enorm dikke Merle (11) dat ze veranderd is in een nijlpaard. Als ze opgesloten dreigt te worden in een dierentuin, redt een heksachtige vrouw haar en neemt haar mee naar een boerderij in een bos, waar de vrouw te dikke kinderen hun normale gewicht laat krijgen door beweging en gezonde voeding. Dit kolderieke fantasieverhaal in de serie 'Boekbende'* is vlot en met humor geschreven. Het rechtstreeks vertelde verhaal heeft korte zinnen die in een goed ritme afgewisseld worden met samengestelde zinnen, de woordkeus is eenvoudig en het toegankelijke verhaal wordt rechtstreeks verteld, AVI-E6. Afgezien van de grasetende opdracht die een beetje merkwaardig overkomt, is de problematiek van overgewicht bij kinderen luchtig vormgegeven. Sfeervolle, paginagrote potloodtekeningen ondersteunen het verhaal. Overzichtelijke bladspiegel. Vanaf ca. 9 jaar.

Dikkedunne Merle

Zwijsen is gekend om zijn taalmethodes en zijn goede leesboeken. De reeks ‘Boekbende’ is ontwikkeld om tegemoet te komen aan de noden van de jonge lezer. Na het aanvankelijk lezen is het immers belangrijk dat het kind veel leest. Daardoor zal het ook steeds beter gaan lezen. De boeken uit deze reeks zijn wat dikker en volgen de leesontwikkeling van kinderen stap voor stap. Ze volgen de huidige AVI-indeling die door het Cito is opgesteld. Boekbende gaat er prat op om spannende boeken te bieden en dat in verschillende leeftijdscategorieën. Daarenboven sluiten ze aan op de technische leesontwikkeling van kinderen. Zo krijgen ze alle kansen om goede lezers te worden. De lay-out is rustig en overzichtelijk. De bladspiegel wordt regelmatig doorbroken door een passende illustratie. Cover en inhoud sluiten goed aan bij de leefwereld van de lezers. Merle is extreem dik. Ze is zelfs zo dik dat ze niet meer kan stappen zonder haar krukken. Zelf maakt ze er niet echt een punt van, want ze doet…Lees verder

Suggesties