Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het recht van de vizier

Christian Jacq (auteur)

Het recht van de vizier

In de reeks:
Een jonge Egyptische rechter gaat ten tijde van farao Ramses de Grote op zoek naar het uit de sarcofaag van Cheops gestolen testament van de goden, dat de macht van de farao wettigt.
Onderwerp
Egypte ; oudheid
Titel
Het recht van de vizier
Auteur
Christian Jacq
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
La justice du vizir
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2000
301 p.
ISBN
90-245-3760-6

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 44 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen


Laatste deel uit 'De rechter van Egypte'-cyclus. De minister van financiën, Bel-Tran, probeert nog altijd om Ramses II van de troon te stoten. Het 'Testament der goden', een document dat Ramses II tot legitiem heerser maakt, is in handen van de rebellen gevallen. Vizier Pasair -- een trouw dienaar van Ramses -- poogt het document terug te vinden en de destabilisatiepogingen van de rebellen teniet te doen. Daarbij worden verschillende aanslagen op zijn leven gepleegd. Uiteindelijk slaagt Pasair erin om de ware leider van de opstand -- de voormalige vizier Bagey -- te ontmaskeren. In het laatste deel van de cyclus werkt Jacq voor het eerst de ware motieven uit die de rebellen voortdrijven. Ze willen de traditionele economie vervangen door een rentabiliteitseconomie waarbij winst en geld absoluut voorop staan. Pasair moet hier niets van weten.

Jacqs ingenieuze constructie van de sabotagedaden die de rebellen ondernemen om de Oudegyptische economie te ontwrichten getuigt van ve…Lees verder
Een jonge Egyptische rechter - de vizier van farao Ramses de Grote (1290-1224 v. Chr.) - stelt alles in het werk om het uit de sarcofaag van Cheops gestolen testament van de goden, dat de macht van de farao wettigt, op te sporen. Hij stuit hierbij op complotten en corruptie bij het bestuur, maar weet uiteindelijk het testament te achterhalen. Een boeiende roman, de laatste in de trilogie' De rechter van Egypte'*, waarin subliem historie, mysterie en romantiek met elkaar verweven zijn. De auteur - een Egyptoloog - belicht uitstekend diverse aspecten van het leven in het oude Egypte en de vorderingen op medisch gebied. Een geografisch kaartje completeert de uitgave. Groene omslag met groene en witte belettering en een afbeelding van een figuur met ibiskop. Vrij kleine druk.

Over Christian Jacq

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door ActuaLitté

Christian Jacq (bij Parijs, 28 april 1947) is een Frans schrijver en egyptoloog.

Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door het Oude Egypte. Hij las het boek History of Ancient Egyptian Civilization van Jacques Pirenne en besloot egyptoloog te worden. Ook wilde hij graag schrijven over Egypte. Op zijn achttiende had hij al acht boeken geschreven.

Samen met zijn vrouw richtte hij het Institut Ramses op. Dit instituut wil alle historisch waardevolle sites in Egypte fotografisch vastleggen, zodat die voor het nageslacht bewaard blijven, terwijl ze anders voorgoed verloren zouden gaan.

Christian Jacq heeft een doctoraat in egyptologie aan de Sorbonne.

In Nederland is Christian Jacq bekend van de vijfdelige Ramses-serie. Hierin wordt, sterk geïdealiseerd overigens, het leven van farao Ramses II geportretteerd in romanvorm. De boeken van Jacq worden uitgegeven bij Luitingh-Sijthoff. Ook bekend is de trilogie De Rechter van Egypte…Lees verder op Wikipedia