Lettertype dyslexie
Nederlands

Rits en Rats

Christine Kliphuis (auteur), Jolet Leenhouts (illustrator)
De poezen Rits en Rats mogen van hun baas niet naar buiten. Rits neemt toch de benen en wordt gevonden door Wies. Zij wil hem graag houden. AVI-E3. Vanaf ca. 6,5 jaar.
Onderwerp
Katten
Leesniveau
AVI E3, AVI 3
Titel
Rits en Rats
Auteur
Christine Kliphuis
Illustrator
Jolet Leenhouts
Taal
Nederlands
Uitgever
Rijswijk: De Vier Windstreken, 2017 | Andere uitgaves
46 p. : ill.
ISBN
9789051160963 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Daan gaat uit werken en vergeet op een morgen de deur goed dicht te trekken. Wat niet mocht gebeuren, gebeurt toch: de nieuwsgierige poes Rits wil de straat verkennen, maar kan niet meer terug binnen als de deur eenmaal dichtgeklapt is. Rits verzeilt in tuinen waar dikke rode katers de baas zijn, en dan in een tuin van een lief meisje. Wies en haar mama geven Rits te eten, maar mama beslist om 'Gijs' de volgende dag naar een asiel te brengen. Ondertussen mist Rats, Daans tweede poes, zijn kompaan en begrijpt hun baasje maar niet wat er gebeurd kan zijn. De communicatie tussen Daan en Rats loopt dan jammer genoeg ook mank... Op weg naar het asiel moeten Wies en mama stoppen voor een controle van de politie. Groot is de verbazing als politieman Daan de tas met Rits erin ziet. Zo raakt de poes uiteindelijk weer veilig thuis, en mag Wies van Daan de poezen zoveel komen bezoeken als ze wil.
Rits en Rats zijn twee sympathieke poezen die zich soms als mensen gedragen, en dan weer reageren…Lees verder
De ondernemende poezen Rits en Rats mogen van hun baas Daan niet naar buiten met die drukke weg voor de deur. Rits neemt toch de benen en wordt gevonden door Wies. Die wil Rits graag houden, maar van haar moeder moet hij naar het asiel, zodat zijn baas hem terug kan vinden. Dat gebeurt echter eerder dan ze dachten. Deel uit de serie 'Hoera, ik kan lezen!*. Het verhaal wordt verteld in zeven hoofdstukken van vijf tot zeven pagina's. Elke zin begint op een nieuwe regel; de zinnen lopen soepel. De bladspiegel is royaal; kleurige, humoristische pentekeningen vormen rustpunten in de tekst. Prettig schreefloos lettertype, ook voor kinderen met dyslexie. Leuk, aantrekkelijk eerste leesboekje dat aansluit bij de interessewereld van de doelgroep, AVI-E3. Op het frisse geel met blauwe omslag zijn de spelende poezen te zien. Vanaf ca. 6,5 jaar.

Rits en Rats

Rits en Rats zijn twee jonge poezen die in het huis van Daan wonen. Ze hebben het erg naar hun zin en spelen altijd samen. Op een dag glipt Rits door een openstaande deur naar buiten. Hij gaat op stap, maar ontdekt dat de vreemde wereld vol gevaar is en hij mist Rats. Een meisje pikt hem op, maar Rits mag niet blijven en moet naar het asiel. Gelukkig komen ze onderweg Daan tegen en zo komen de twee vrienden weer bij elkaar. Het boekje verscheen in de reeks ‘Hoera, ik kan lezen!’ voor beginnende lezers. De tekst staat gedrukt in een grote letter die ook voor dyslectische lezertjes aangenaam om lezen is. Het verhaal heeft niet veel om het lijf, maar door kleine liefhebbers van katten zal het toch gesmaakt worden. De kleurrijke illustraties sluiten nauw bij de tekst aan, maar hebben weinig bijzonders.


Over Christine Kliphuis

C.C. (Christine Cathérine) Kliphuis is een Nederlandse auteur, geboren op 19 september 1957 in Enschede.

Biografie

Na de middelbare school in Enschede (Kottenpark College) studeerde Christine Slavische talen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verhuisde in 1978 naar Den Haag en later naar Voorburg, waar zij nog steeds woont.

Tot 1998 was zij werkzaam bij een landelijke bibliotheekorganisatie. Toen stapte ze over naar de gezondheidszorg en werkte daar als hoofd voorlichting van een ziekenhuis, communicatieadviseur en klachtenbemiddelaar. Tegenwoordig is zij vooral actief als schrijver, spreker en schrijfcoach.

Carrière

Christine schreef 23 boeken, waarvan 21 voor kinderen. Haar eerste kinderboek Het oor van Leonoor - over buisjes in je oren verscheen in 1992 in de serie De Ziekenboeg bij Uitgeverij Sjaloom. De serie werd l…Lees verder op Wikipedia

Suggesties