De 17-jarige, mollige, ongelukkige Lena ontmoet de enthousiaste maar criminele Daan als hij wegvlucht voor de politie en bij haar achterop de brommer springt. Ze wordt verliefd en trekt bij hem in.
Onderwerp
Adolescentie, Liefde
Titel
Lena
Regisseur
Christophe Van Rompaey
Acteur
Emma Levie Jeroen Willems 1962-2012 Niels Gomperts
Componist
Ballroomquartet
Taal
Nederlands
Uitgever
Benelux Film Distributors, 2012
1 dvd-video
Oorspr. opname
2011
Speelduur
113 min.
Aantekening
Nederlands gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
8713053015311

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Adolescentendrama geregisseerd door de Vlaming Christophe van Rompaey (Aanrijding in Moscou) met een scenario van Mieke de Jong (Iep!; Oorlogswinter). Het 17-jarige Poolse immigrantenmeisje Lena (Emma Levie) is de dochter van een alleenstaande, psychisch instabiele moeder en woont in een flat in Rotterdam. Ze is een onopvallend, ongelukkig en te dik meisje dat hunkert naar liefde en houvast, die ze vindt in haar wekelijkse linedancen. Als de vlotte, nonchalante maar criminele Daan (Niels Gomperts) letterlijk haar leven binnenrent, wordt ze verliefd en trekt snel bij hem in. Maar zal hij haar ook teleurstellen. De pers is vol lof over de acteerprestatie van de debuterende Emma Levie. Bor Beekman (Volkskrant 16-2-'12): 'Ze verbeeldt een prachtig, gebutst innerlijk, maar overtuigt ook wanneer Lena de onzekerheid even afschudt, en haar seksualiteit inzet als middel tot een onbestemd doel. (...) Door dicht bij de belevingswereld van Lena te blijven, maakt Van Rompaey invoelbaar hoezeer het…Lees verder

Over Christophe Van Rompaey

Christophe Van Rompaey (Gent, 18 april 1970) is een Vlaams film- en televisieregisseur.

Voor zijn debuut, de kortfilm Grijs won hij een juryprijs Short film van het Antalya Golden Orange Filmfestival, een eervolle vermelding op het Central Florida Film &Video Festival en de Youth Talent Award van het Brussels International Filmfestival. Voor Aanrijding in Moscou ontving hij in 2008 op het Festival van Cannes de ACID Award en de Grand Golden Rail, op het Denver International Film Festival de Krzysztof Kieslowski Award voor beste film en op het filmfestival van Zürich de New Talent Award. In 2009 won hij voor dezelfde film de Bermuda International Film Festival Best Narrative Feature juryprijs en de Director's Week Award op Fantasporto.

Filmografie

  • Grijs (kortfilm, 1996)
  • Team Spirit - de serie (2003)
  • Team Spirit - de serie II (2005)
  • Halleluja! (televisie…Lees verder op Wikipedia

Suggesties