Boek
Nederlands

De zaak-Henry Kissinger

De zaak-Henry Kissinger

Kritische analyse van de politiek van Henry Kissinger, in de jaren zestig en zeventig minister van buitenlandse zaken van de Verenigde Staten.
Titel
De zaak-Henry Kissinger
Auteur
Christopher Hitchens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The trial of Henry Kissinger
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2002
210 p.
ISBN
90-295-2231-3 9789029522311
Plaatsingssuggestie
Verenigde Staten 337.6 (SISO) Landen ; Landen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 18 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Steeds vaker worden voormalige en zelfs actuele staatshoofden buiten hun eigen land aangeklaagd en vervolgd. De arrestatie van de Chileense ex-dictator Pinochet in oktober 1998 in Londen betekende het keerpunt. Ineens bleken oud-regeringsleiders niet zomaar aanspraak te kunnen maken op immuniteit. Later volgden o.a. aanklachten tegen Kagame, president van Rwanda en tegen Sharon, premier van Israël. De Servische leider Milosevic werd aangehouden en staat nu terecht voor het Internationale Gerechtshof in Den Haag. Volgens de Amerikaanse onderzoeksjournalist Christopher Hitchens moet aan dat lijstje dringend ook realpoliticus Henry Kissinger (geb. 1923) worden toegevoegd. De Amerikaan Kissinger is voormalig minister van Buitenlandse Zaken, geroemd veiligheidsadviseur, gevierd staatsman, veelgevraagd spreker én Nobelprijswinnaar voor de Vrede in 1973 (wegens het afsluiten van een vredesbestand met Vietnam). Voor Hitchens is de daadwerkelijke vervolging van Kissinger een zaak van levensbel…Lees verder
Voor de schrijver van dit boek staat het van tevoren vast: Henry Kissinger, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten in de jaren zestig en zeventig, is een oorlogsmisdadiger en moet daarvoor terechtstaan. Daartoe beschrijft de auteur (Amerikaans journalist en hoogleraar 'liberal studies' in New York) de betrokkenheid van Kissinger bij (soms bekende, soms minder bekende) gebeurtenissen in Vietnam en Cambodja (oorlog/bombardementen), Bangladesh (staatsgreep), Chili (moord op president Allende), Cyprus (staatsgreep), Oost-Timor (Indonesische inval) en zelfs in Washington. Daarbij wordt rijkelijk geciteerd uit (overheids)notities en artikelen in kranten en tijdschriften.

Over Christopher Hitchens

CC BY 2.0 - Foto van/door ensceptico

Christopher Eric Hitchens (Portsmouth, 13 april 1949 – Houston, 15 december 2011) was een Brits-Amerikaanse journalist, publicist en literatuurcriticus. Hij heeft gewerkt onder meer voor Vanity Fair, The Atlantic, World Affairs, The Nation, Slate en Free Inquiry. Hitchens was daarnaast een politiek activist, atheïst én antitheïst. Op grond hiervan werd hij regelmatig gevraagd lezingen te houden en mee te doen aan televisiedebatten. Hitchens was voorstander van verlichting, secularisme, humanisme en rationalisme. Hij volgde opleidingen aan The Leys School in Cambridge en aan de Universiteit van Oxford. Hij wordt beschouwd als een vertegenwoordiger van het Nieuwe atheïsme.

Hitchens stond erom bekend dat hij graag debatteerde. Zo sprak hij zich fel uit tegen kernwapens, de Vietnamoorlog, Slobodan Milošević, Israëls regering, Bill en Hillary Clinton en de zijns inziens kwalijke aard en invloed van godsdienst op het persoonl…Lees verder op Wikipedia