Boek
Nederlands

Het boek van Akim

Claire De Lombaert (auteur), Ann De Bode (illustrator)
Sien wil slim zijn. Ze leest heel veel boeken. Maar is ze ook wijs? Raaf neemt haar mee op reis. Oplopend van AVI-Start t/m AVI-E3. Vanaf ca. 6 jaar.
Leesniveau
AVI Start, AVI M3, AVI E3, AVI 1, AVI 2, AVI 3
Titel
Het boek van Akim
Auteur
Claire De Lombaert
Illustrator
Ann De Bode
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2014
33 p. : ill.
ISBN
9789058389183 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Omdat Sien graag slim wil worden, brengt vogel Raaf haar naar de bibliotheek. Als Sien alle boeken heeft gelezen, is ze weliswaar slim, maar moet ze nog leren wijs te zijn. Daarom gaat ze met Raaf op reis naar Akim in een ver land. Rijk geïllustreerd eerste leesboekje oplopend in moeilijkheid van AVI-START t/m AVI-E3 (maar wel voor goede lezers op dat niveau). Het boekje begint met twee bladzijden losse woordjes gevolgd door twee bladzijden met heel eenvoudige zinnetjes. De rest van het boekje bevat per twee bladzijden ongeveer twintig korte zinnen bestaande uit één- en tweelettergrepige woorden met hoofdlettergebruik en interpunctie. Samengestelde zinnen zijn verdeeld over twee regels. Door de verdeling in korte alinea’s blijft de bladspiegel overzichtelijk en de tekst goed leesbaar. De strekking van het verhaal is mooi; familie en vrienden zijn belangrijker dan veel kennis. De gedetailleerde illustraties passen goed bij het fantasierijke verhaal, opvallend zijn de grote ogen van Sie…Lees verder

Het boek van Akim

Een boek over lezen en de bib. Een raaf brengt Sien ’s nachts naar de bib. Daar ontdekt ze in haar eentje de wereld van de boeken. De raaf brengt haar ook boeken aan huis en Sien leest dagen aan een stuk. Ze vindt van zichzelf dat ze heel wat slimmer is geworden. Raaf wil haar laten ontdekken dat er naast kennis ook wijsheid bestaat. Hij neemt haar mee naar Akim in de woestijn. Maar wanneer de raaf uitgeput neerstrijkt, heeft Sien er geen aandacht voor. Het is Akim die de raaf redt. Sien ontdekt dat Akim veel wijsheid heeft. Hij heeft ook een bijzonder boek, een boek van Akim zelf met foto’s en brieven van zijn papa. Elke dag kijkt hij in zijn boek in afwachting dat zijn vader terugkomt.
Een mooi verhaal dat erin slaagt in eenvoudige woordjes veel wijsheid over te brengen. Gevoelens worden door subtiele gebaren uitgedrukt. De intensiteit van het verhaal vloeit harmonieus over in de illustraties. Er gaat zoveel kracht uit van de tekeningen dat je er moeiteloos bij wegdroomt.