Boek
Nederlands

Katten en koningen : op reis naar Birma en Thailand op zoek naar de perfecte kat

Clare De Vries (auteur)

Katten en koningen : op reis naar Birma en Thailand op zoek naar de perfecte kat

Genre:
Een Engelse vrouw beschrijft haar ervaringen in Thailand en Myanmar.
Titel
Katten en koningen : op reis naar Birma en Thailand op zoek naar de perfecte kat
Auteur
Clare De Vries
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Of cats and kings
Uitgever
Amsterdam: Arena, 2002
270 p.
ISBN
90-6974-451-1

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 6 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het tweede reisboek van Clare de Vries speelt zich af in Birma en Thailand. Ditmaal gaat ze alleen op reis; haar reisgenoot en kat Claudius is ondertussen overleden. Claudius was haar uitlaatklep in de liefde. In die mate zelfs, dat ze zich niet compleet voelde zonder een kata. Daarom gaat ze op zoek naar de perfecte kat om de leegte die Claudius achterliet op te vullen. Ze vertrekt met een klein hartje maar grootse verwachtingen. In het Oosten wordt ze op een niet altijd even aangename manier geconfronteerd met de andere cultuur en de politieke situatie. Maar ze ontdekt ook het zalige gemeenschapsgevoel, iets wat in de westerse wereld compleet ontbreekt. Uiteindelijk krijgt het doel van haar reis een onverwachte wending.

Clare de Vries heeft opnieuw een zeer aangenaam en boeiend reisverslag gemaakt. Haar dikwijls ironische manier van vertellen zorgt ervoor dat je dit boek met moeite zal kunnen neerleggen. [Linda Cornelis]
In deze reisroman van een Engelse schrijfster wordt een beschrijving gegeven van twee reizen naar Birma en Thailand 'op zoek naar de perfecte Siamese/Burmese kat'. Gezien de vrij zinloze doelstelling van de reis behelst het boek vooral de beleving en reactie op de Birmese en Thaise samenleving door een westerse vrouw, die hoegenaamd geen voeling heeft en kan krijgen met deze samenleving. Veel uitingen van onbegrip, schrik en afkeer (vies, vreemd, griezelig), veel hilarische 'sterke' verhalen en veel aandacht voor de eigen, hippie-achtige, leefwereld (drugs, drank, seks en andere egotrips). Toch ook talrijke pogingen tot contact met politiek kritische groepen of personen, met name in Birma/Myanmar, waar een beklemmende politieke sfeer heerst. Niet geschikt of bedoeld als reisgids of achtergrondboek; het geheel geeft wel goed de kloof weer tussen de westerse bezoeker en de Birmese/Thaise samenleving. Paperback, kleine druk.