Lotgevallen van twee generaties van drie muzikale families tussen 1936 en 1980.
Titel
Les uns et les autres / un film de Claude Lelouch
Regisseur
Claude Lelouch
Acteur
Geraldine Chaplin Fanny Ardant James Caan 1940-2022
Taal
Frans
Uitgever
Lumière, © 2018 | Andere uitgaven
1 dvd-video
Oorspr. opname
1981
Speelduur
184 min.
Aantekening
Uitgave van de gerestaureerde versie in samenwerking met Eye Filmmuseum Frans gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
5407003481334

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een muzikaal epos uit 1981 van de Franse regisseur Claude Lelouch (Un plus une; Les misérables). De film schetst de levensloop van een aantal mensen uit de muziekwereld die afkomstig zijn uit Rusland, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Het verhaal begint in 1936 en eindigt in 1980 als de verhaallijnen elkaar kruisen tijdens een Unicef-gala. VPRO Cinema (vpro.nl): '(...) Deze epische film neemt een hink-stap-sprong door de geschiedenis en maakt gebruik van bekende en onbekende ware incidenten. De pretenties worden lang niet allemaal waargemaakt en de overzichtelijkheid is met acteurs die zowel eerste als tweede generatie spelen vaak ver te zoeken. Muziek als bindmiddel en filmische lef van Lelouch heffen bedenkingen op zolang de film duurt. De finale toont Maurice Béjarts choreografie van Ravels Boléro.' De film is digitaal gerestaureerd.

Over Claude Lelouch

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

Claude Barruck Joseph Lelouch (Parijs, 30 oktober 1937) is een Frans filmregisseur, scenarioschrijver, filmproducent en cameraman.

Biografie

Claude Lelouch is de zoon van een Joodse snoepmaker, van wie de familie drie generaties lang in Algerije woonde, nadat zij verdreven waren uit Palestina. Lelouch raakte op jonge leeftijd geïnteresseerd in film. Zijn eerste korte film, Le Mal du Siècle, die hij maakte toen hij dertien jaar oud was, won een prijs op het Cannes Amateur Film Festival.

In 1956 werd hij professioneel filmmaker en leerde hij het vak al doende. Hij maakte toen verscheidene korte films en televisiecommercials. Tussen 1957 en 1960 maakte hij tijdens zijn diensttijd tien korte films voor de filmeenheid van de Franse landmacht. In 1960 maakte hij zijn eerste lange speelfilm met financiële ondersteuning van zijn familie. Latere opdrachten bleven uit en hij keerde gedurende twee jaar terug naar het producer…Lees verder op Wikipedia