Boek
Nederlands

Arctica : Oost-Groenland

Arctica : Oost-Groenland

Gedichten en foto's.
Onderwerp
Groenland
Titel
Arctica : Oost-Groenland
Auteur
Claude Van de Berge
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: P, 2000
63 p. : ill.
ISBN
90-73214-97-1

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 15 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Nadat hij zich eerder liet opmerken met IJsland (1996) en Asland (1998) voltooit Claude van de Berge nu zijn trilogie over het Noordse landschap met Arctica, een bundel die het uitgepuurde landschap van Oost-Groenland tot centrale ruimte neemt. De keuze van de dichter voor uitgerekend de eindeloze vlakte van ijs en sneeuw is allerminst toevallig. Van bij zijn prille carrière als auteur heeft Van de Berge er onafgebroken naar gestreefd om in zijn teksten (aanvankelijk vooral poëtisch proza) het transcendente, datgene wat onuitspreekbaar is maar ons leven geheel beheerst en draagt, gestalte te geven. Voor die thematiek van ontgrenzing vormt het hoge Noorden allicht een uitgelezen decor. De herhaling en de litanie-achtige, gedragen toon van Van de Berges oeuvre sluiten omzeggens naadloos aan bij het sneeuwlandschap, dat eens te meer via artistieke foto's van Arlette Walgraef deze bundel fraai opluistert. De blik van de dichter is onafgebroken gericht op een speuren…Lees verder
De kenners weten het al lang, de Vlaamse dichter Claude van de Berge (1945) is een van de bestendigste talenten in onze poëzie. Afgaand op z'n nieuwe bundel blijft dat voorlopig ook zo. Evenals bij twee voorgaande bundels, 'IJsland' en 'Asland', zijn barre en afgelegen streken, ditmaal in Groenland, plaats van handeling. Die keuze is niet vrijblijvend, zoals niets bij Van de Berge dat is. Zijn taal zelf lijkt losgewrikt uit de eeuwige ijsvelden. Zijn beelden zijn hard en treffend en verlenen aan zijn zegging een schijn van waarheid. 'Rotsblokken worden door de gletsjerschuring / zand en stof. // Ze waaien door ons heen.' Doordat hij een beroep doet op de spirituele dimensie overstijgt deze poëzie echter plaats en tijd. Juist het balanceren tussen deze drie aspecten maakt dat Van de Berge gevolgd moet blijven worden. Tussen de teksten, zowel losse verzen als cyclussen, staan mooie kleurenfoto's van reisgenoot Arlette Walgraef. Slotsom: indringende verzen van een teruggetrokken dichter.

Over Claude Van de Berge

Claude van de Berge, pseudoniem van Rony (Ronnie) Maria Florimond Pauwels (Assenede 30 april 1945), is een Vlaams dichter, romanschrijver en vertaler.

Levensloop

Na zijn studies plastische kunsten aan de Sint Lukasacademie en voordrachtskunst aan het Koninklijk Conservatorium, beide te Gent, werd Van De Berge leraar voordrachtskunst in Eeklo. Later gaf hij ook literatuur en fonetica. Van De Berge debuteerde in 1968 met zijn roman De ontmoetingen, waarna hij in 1975 de Dirk Martensprijs won. Vanaf 1977 begint hij in Ergens zijn ook poëzie te schrijven. Vanaf IJsland in 1996 wordt Van De Berge geïnspireerd door het ijslandschap van IJsland en Groenland, waar hij sinds 1973 regelmatig verblijft. Dit is een thema wat ook in zijn latere boeken terugkeert.

Bibliografie

Ei…Lees verder op Wikipedia