Boek
Nederlands
Gedichten rond de thema's liefde en dood, tussen mensen, ziel en God, droom en kosmos en het zichtbare en het onzichtbare.
Titel
De grote omhelzing
Auteur
Claude Van de Berge
Fotograaf
Arlette Walgraef
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: P, 2016
69 p. : ill.
ISBN
9789491455964 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 11 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Productief dichter (pseudoniem van R.M.F. Pauwels, 1945). Studeerde voordrachts- en plastische kunsten. Ook romancier en vertaler (IJslandse literatuur). Romandebuut 'De ontmoetingen' (1968), poëziedebuut 'Ergens zijn' (1977). Inspiratie door het IJslands landschap, overgeheveld naar een geestelijke sfeer, zoals in deze poëziebundel. Vooraf 2 citaten uit de Bhagavad Gita en Ecclesiasticus en 12 foto's in stijl met zijn van mystiek doordrenkte poëzie (symbool: de zwaan) op het thema liefde (& dood), tussen o.a. mensen, ziel en God, droom en kosmos, het zichtbare en onzichtbare. Volgens dit dichter-medium (cf. Novalis) de poëtica van de omhelzing, beïnvloed door 'middeleeuwse vocaalpolyfonie, Duits-Vlaamse mystiek (Eckhart, Hadewijch, Ruusbroec)' met 'parallellen in de moderne astrofysica' (David Bohm's 'komologische benadering'). Verklaard in het voorwoord als 'superimpliciete orde', niet in 'de vorm van een relatie, maar van een resonantie'. Of stijl en inzichten in de lezer resoneren…Lees verder

Over Claude Van de Berge

Claude van de Berge, pseudoniem van Rony (Ronnie) Maria Florimond Pauwels (Assenede 30 april 1945), is een Vlaams dichter, romanschrijver en vertaler.

Levensloop

Na zijn studies plastische kunsten aan de Sint Lukasacademie en voordrachtskunst aan het Koninklijk Conservatorium, beide te Gent, werd Van De Berge leraar voordrachtskunst in Eeklo. Later gaf hij ook literatuur en fonetica. Van De Berge debuteerde in 1968 met zijn roman De ontmoetingen, waarna hij in 1975 de Dirk Martensprijs won. Vanaf 1977 begint hij in Ergens zijn ook poëzie te schrijven. Vanaf IJsland in 1996 wordt Van De Berge geïnspireerd door het ijslandschap van IJsland en Groenland, waar hij sinds 1973 regelmatig verblijft. Dit is een thema wat ook in zijn latere boeken terugkeert.

Bibliografie

Ei…Lees verder op Wikipedia