Boek
Nederlands

Gebed tot de leegte

Bundel gedichten over de mystieke denkwereld van de auteur (1945), gericht op een innerlijke wereld, een zoektocht naar het ultieme schoonheidsbegrip.
Titel
Gebed tot de leegte / tekst en illustraties Claude Van de Berge
Auteur
Claude Van de Berge
Taal
Nederlands
Uitgever
Gent: Poëziecentrum, 2021
70 p. : ill.
ISBN
9789056551896 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 14 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het doel van de dichter Claude van de Berge (1945 pseud. Ronny Pauwels) in zijn bundel ‘Gebed tot de leegte’ is een spanningsveld creëren tussen zichtbaarheid en onzichtbaarheid, een ontmoeting met het onbekende om de lezer te laten binnentreden in een ‘sferisch magnetisch veld’ van een ‘zijnsnulpunt’, iets dat geen aanvang heeft. Aanvangloos zoeken in onszelf, dit samenbrengen in dat magnetisch veld, waardoor de beleving van schoonheid ontstaat. Neologismen als voorecho, doorschijnende en het ongeschapene zijn begrippen die zijn zoeken moeten definiëren naar de ontmoeting. ‘Wat’ iemand ontmoet, wil hij niet afbakenen. Hij legt meer de nadruk op het bewustzijn en bewustzijnsvelden die voortdurend uitdeinen. De 56 gedichten, voor het eerst verfraaid met tekeningen van de auteur, zijn doorweven van een mystieke ervaring en zijn als een gebed opgebouwd; tot wie gebeden wordt, doet er niet toe. De lezer moet ontvankelijk zijn voor de instroming van een energie of genade, die finaal uit on…Lees verder

Over Claude Van de Berge

Claude van de Berge, pseudoniem van Rony (Ronnie) Maria Florimond Pauwels (Assenede 30 april 1945), is een Vlaams dichter, romanschrijver en vertaler.

Levensloop

Na zijn studies plastische kunsten aan de Sint Lukasacademie en voordrachtskunst aan het Koninklijk Conservatorium, beide te Gent, werd Van De Berge leraar voordrachtskunst in Eeklo. Later gaf hij ook literatuur en fonetica. Van De Berge debuteerde in 1968 met zijn roman De ontmoetingen, waarna hij in 1975 de Dirk Martensprijs won. Vanaf 1977 begint hij in Ergens zijn ook poëzie te schrijven. Vanaf IJsland in 1996 wordt Van De Berge geïnspireerd door het ijslandschap van IJsland en Groenland, waar hij sinds 1973 regelmatig verblijft. Dit is een thema wat ook in zijn latere boeken terugkeert.

Bibliografie

Ei…Lees verder op Wikipedia