Boek
Nederlands

Het zwijgende woord

Claude Van de Berge (auteur), Jooris Van Hulle (samensteller)
Keuze uit het werk van de Vlaamse dichter (1945- ).
Titel
Het zwijgende woord
Auteur
Claude Van de Berge
Samensteller
Jooris Van Hulle
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: P, 2010
190 p.
ISBN
9789079433575 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 17 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De ‘Parnassusreeks’ wil het werk van veronachtzaamde dichters opnieuw onder de aandacht brengen via een bloemlezing en een begeleidend essay. Dit deel is gewijd aan het werk van de Vlaming Claude van de Berge (1945), en bevat een helder essay van samensteller Jooris van Hulle. Oorspronkelijk schreef Van de Berge een aantal experimentele prozateksten, maar in de jaren negentig schakelde hij over op de poëzie. Vooral in de diverse bundels die gesitueerd worden in het hoge Noorden — te beginnen met IJsland (1996) — heeft zijn filosofische thematiek een unieke ruimte gevonden. Het uitgepuurde landschap vormt de ideale omkadering voor Van de Berges thema’s: verinnerlijking en veruiterlijking, de plaats van de mens in de kosmos. Wat vroeger soms abstract en pathetisch leek, krijgt vanaf dan een menselijker gelaat. De volgende bundels zetten die existentiële zoektocht resoluut verder. Telkens weer gaat de dichter op zoek naar de diepte in zichzelf en in de werkelijkheid, maar vrijwel steeds …Lees verder

Over Claude Van de Berge

Claude van de Berge, pseudoniem van Rony (Ronnie) Maria Florimond Pauwels (Assenede 30 april 1945), is een Vlaams dichter, romanschrijver en vertaler.

Levensloop

Na zijn studies plastische kunsten aan de Sint Lukasacademie en voordrachtskunst aan het Koninklijk Conservatorium, beide te Gent, werd Van De Berge leraar voordrachtskunst in Eeklo. Later gaf hij ook literatuur en fonetica. Van De Berge debuteerde in 1968 met zijn roman De ontmoetingen, waarna hij in 1975 de Dirk Martensprijs won. Vanaf 1977 begint hij in Ergens zijn ook poëzie te schrijven. Vanaf IJsland in 1996 wordt Van De Berge geïnspireerd door het ijslandschap van IJsland en Groenland, waar hij sinds 1973 regelmatig verblijft. Dit is een thema wat ook in zijn latere boeken terugkeert.

Bibliografie

Ei…Lees verder op Wikipedia