Titel
Holoversum
Auteur
Claude Van de Berge
Illustrator
Irène Philips
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: P, 2007
37 p. : ill.
ISBN
9789077757963

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 16 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In zijn gedichten onttrekt Claude van de Berge zich zoveel mogelijk aan anekdotiek om een uitgepuurde observatie te bekomen. Dat verleent aan zijn poëzie een erg abstract en hooggestemd filosofisch karakter. In zijn jongste bundel gaat hij nog een stap verder in de abstractie. 'Holoversum', een begrip uit de kosmologie, zou verwijzen naar de onverbrekelijke eenheid tussen de afzonderlijke dingen en de ruime kosmos, een thema dat hier vooral wordt toegesneden op de liefde, waarvan de sporen zijn neergeslagen in de hele werkelijkheid. Vrijwel alle gedichten speuren naar de grens tussen het zichtbare en het onzichtbare, het voorbije en het eeuwige, het uitwendige en het innerlijk. De liefde blijkt bij uitstek in staat een brugfunctie te vervullen, en in die zin presenteert Holoversum een sterk humaan en ethisch geloof. De illustraties van Irène Philips weten die spanning goed over te brengen. In vergelijking met Van de Berges vorige bundels is de poëzie hier echter eenzijdiger op de besc…Lees verder

Over Claude Van de Berge

Claude van de Berge, pseudoniem van Rony (Ronnie) Maria Florimond Pauwels (Assenede 30 april 1945), is een Vlaams dichter, romanschrijver en vertaler.

Levensloop

Na zijn studies plastische kunsten aan de Sint Lukasacademie en voordrachtskunst aan het Koninklijk Conservatorium, beide te Gent, werd Van De Berge leraar voordrachtskunst in Eeklo. Later gaf hij ook literatuur en fonetica. Van De Berge debuteerde in 1968 met zijn roman De ontmoetingen, waarna hij in 1975 de Dirk Martensprijs won. Vanaf 1977 begint hij in Ergens zijn ook poëzie te schrijven. Vanaf IJsland in 1996 wordt Van De Berge geïnspireerd door het ijslandschap van IJsland en Groenland, waar hij sinds 1973 regelmatig verblijft. Dit is een thema wat ook in zijn latere boeken terugkeert.

Bibliografie

Ei…Lees verder op Wikipedia