Boek
Nederlands

Een nacht op Elba

Een 36-jarige kunstenaar constateert in 'een nacht waarheid' dat hij in zijn leven telkens heeft gebroken met de mores van het burgerlijke milieu waarin hij kwam te verkeren.
Titel
Een nacht op Elba
Auteur
Clem Schouwenaars
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2004 | Andere uitgaves
100 p.
ISBN
90-5240-763-0

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 29 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Onder de redactionele leiding van Hugo Bousset onstaat in Vlaanderen een prestigieuze literaire serie: De Vlaamse bibliotheek 1927-1970. De productie wordt mogelijk gemaakt door het Vlaams Fonds voor de Letteren. Nederland zou aan zo'n initiatief een voorbeeld moeten nemen. Clem Schouwenaars' boek (1969) is inmiddels al het 31e deel. De 36-jarige hoofdfiguur van deze roman constateert in 'een nacht waarheid' dat hij in zijn leven telkens heeft gebroken met de mores van het burgerlijke milieu waarin hij kwam te verkeren. Hij heeft zelfs vrouw en kinderen verlaten om niet met zichzelf in conflict te komen. Hij gaat elke concessie uit de weg, legt elke schijnheiligheid bloot, met eenzaamheid als beloning. In deze autobiografische roman werkt de schrijver het thema uit van de strijd tussen kunstenaar en burger, terwijl hij tegelijkertijd de drijfveren onderzoekt die zijn levensrichting bepalen. Schouwenaars (1932-1993) schreef een eerlijke, heldere, maar voor zichzelf en zijn omgeving som…Lees verder

Over Clem Schouwenaars

Clemens Renaat Alice Jozef Schouwenaars, bekend als Clem Schouwenaars (Mortsel, 28 december 1932 - Lubbeek, 10 september 1993) was een Vlaams schrijver en dichter.

Misverstanden

Sommigen bestempelen Clem Schouwenaars als een autobiografisch schrijver. Zelf fulmineerde hij hiertegen. Op den duur gaf hij het op om uit te leggen wat het verschil is tussen een autobiografisch schrijver en een schrijver die autobiografische gegevens verwerkt. In eerste instantie wilde Clem Schouwenaars componist worden, wat hij niet onverdienstelijk probeerde. Algauw ging hij inzien dat zijn talent ontoereikend was en legde hij zich toe op het schrijven van romans en gedichten.

Jeugd

Hij groeide op in een katholiek gezin. Hij distantieert zich van het katholicisme en maakt een tijd deel uit van de loge. In zijn boeken schopt hij zowel tegen de schenen van de katholieken als van de loge, wat verklaart waaro…Lees verder op Wikipedia

Suggesties