Western waarin een deugdzame vreemdeling een groep strijdende mijnwerkers te hulp schiet
Titel
Pale rider
Regisseur
Clint Eastwood 1930-
Componist
Lennie Niehaus
Acteur
Michael Moriarty Carrie Snodgress Chris Penn
Taal
Engels
Uitgever
Warner Home Video, 1999 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1985
Speelduur
ca. 111 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Italiaans Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Arabisch, Spaans, Portugees, Duits, Engels voor slechthorenden, Italiaans voor slechthorenden
EAN
7321931114752

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 32 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze Amerikaanse western uit 1985 werd geproduceerd en geregisseerd door Clint Eastwood, die zelf ook de hoofdrol voor zijn rekening nam. Verder met Michael Moriarty, Carrie Snodgress, Christopher Penn en Richard Dysart. Een mijneigenaar voert een schrikbewind om onafhankelijke goudzoekers uit het gebied te verdrijven. Eastwood speelt een deugdzame vreemdeling die ineens opdaagt om een groep strijdende mijnwerkers te hulp te schieten. Speelfilmencyclopedie (zesde editie) vindt de film prima beginnen 'maar eindigt saai, pretentieus en vervelend - bovendien wordt Shane van George Stevens (1953) bij het belachelijke af gekopieerd. Veel vakmanschap, maar de pogingen een mythische dimensie toe te voegen zijn onbeholpen en belachelijk.' De dvd-video bevat geen bijzondere extra's.

Over Clint Eastwood

Clinton "Clint" Eastwood (San Francisco, 31 mei 1930) is een Amerikaans filmacteur, filmproducent, filmregisseur en politicus.

Eastwood heeft in diverse grote films gespeeld en later ook zelf grote films geregisseerd en geproduceerd. Verder heeft hij zich op latere leeftijd in de politiek begeven, onder andere als burgemeester.

Als acteur

In 1955 debuteerde hij als acteur in de film Francis in the Navy, maar echt bekend werd hij vanwege zijn rol van Rowdy Yates, een tweede voorman-veedrijver, in de televisieserie Rawhide (1959-1966). Daarmee was voorlopig de richting van zijn carrière gezet: Eastwood kwam tot bloei in de western. Hij werd beroemd dankzij A Fistful of Dollars (1964), zijn eerste samenwerking met regisseur Sergio Leone. Die werd verlengd met For a Few Dollars More in 1965 en in 1966 met The Good, the Bad and the Ugly. Die laatste strijdt volgens sommigen om de officieuze titel b…Lees verder op Wikipedia

Suggesties