Een Duitse nazi-familie, na de oorlog naar Argentinie͏̈ uitgeweken, heeft vergevorderde plannen om bijna de gehele wereld te verwoesten, waarna het Vierde Rijk gestalte kan krijgen.
Titel
Atlantis ontdekt
Auteur
Clive Cussler
Vertaler
Pieter Cramer Wim Sanders
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Atlantis found
Uitgever
Amsterdam: The House of Books, 2022 | Andere uitgaves
448 p.
ISBN
9789044354096 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 29 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

We schrijven 7120 v.C., in het gebied dat nu de huidige Hudsonbaai in Canada vormt. Door een komeetinslag komen zowat alle levende wezens om en wordt elke vorm van beschaving weggeveegd. Elk volk heeft zijn eigen legendes over deze gebeurtenissen, waarvan de hardnekkigste die over Atlantis is.

In 1858 maken we kennis met de bemanning van de Paloverde, een walvisvaarder die zich aan de Zuidpool bevindt. Ze ontdekken er een verlaten Oost-Indië-vaarder, die in het ijs vast zit. Het schip bevat een schat aan antiquiteiten die afkomstig moeten zijn van een verloren gegane beschaving. Door het barre weer kan de bemanning slechts één artefact redden en meebrengen naar de bewoonde wereld. In 2001 ontdekt een mijnwerker een immense grot boordevol inscripties. Deze man nodigt een aantal geleerden uit om de geheimzinnige lettertekens te ontcijferen. Eenmaal in de grot begint de ellende. Een lawine zorgt ervoor dat ze vast komen te zitten, maar volgens de mijnwerker is de oorzaak voor de l…Lees verder
In Argentinië houdt een oorspronkelijk Duitse familie nazi-principes in ere en koestert relieken uit de Tweede Wereldoorlog. Ze heeeft sporen van een oude zeevarende beschaving gevonden die ten gevolge van de inslag van een komeet grotendeels is weggevaagd. Ze heeft geleerd hoe hetzelfde effect te bereiken, waarna het Vierde Rijk gesticht kan worden. Tenzij Dirk Pitt dat weet te verhinderen natuurlijk. Pitt is de held van een aantal Cussler-avonturen. Hij is op zijn best op of onder water, en dat komt in dit boek goed van pas. Het verhaal is sciencefiction op onderdelen (o.a. elementen uit "The boys from Brazil" van Ira Levin), maar een hoog werkelijkheidsgehalte is sowieso niet te verwachten. Ook diepgang niet (alleen in letterlijke zin!), en verrassing nauwelijks. Wel snelheid en spanning, en die zijn er volop. Ook is het schijnbare belang van de avonturen dit keer groter dan anders. Op het omslag een onderwaterfoto van een koraalrif, normale druk.

Over Clive Cussler

Clive Cussler (Aurora (Illinois), 15 juli 1931 – Scottsdale (Arizona), 24 februari 2020) was een Amerikaans schrijver van avonturenromans. Wereldwijd verkocht hij meer dan 125 miljoen boeken.

Levensloop

Cussler groeide op in Alhambra, Californië. Voordat hij dienst deed in de Koreaanse Oorlog als vliegtuigtechnicus, zat hij nog twee jaar op school op het Pasadena City College. Na zijn ontslag werd hij tekstschrijver en later reclamemaker voor radio en tv. Daarmee behaalde hij verschillende onderscheidingen.

In 1965 begon hij te schrijven aan zijn eerste boek, dat uiteindelijk in 1973 uitkwam. Hier kwam Dirk Pitt ook in voor, die in veel meer boeken van hem zou verschijnen. Later nam Kurt Austin als nieuwe hoofdpersoon de fakkel over van Dirk, in de serie van de NUMA-files. In alle boeken speelt de fictieve organisatie NUMA, die aan oceanografisch onderzoek doet, een belangrijke rol.

Clive Cussler was…Lees verder op Wikipedia

Suggesties