Boek
Nederlands

Jacquot en de lichtzoeker

Coco & June (auteur)
+1
Jacquot en de lichtzoeker
×
Jacquot en de lichtzoeker Jacquot en de lichtzoeker

Jacquot en de lichtzoeker

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Jaquot logeert bij zijn opa. Maar wat voor werk doet die eigenlijk? Opa blijkt kunstenaar te zijn en hij speelt met licht. Dat kun jij ook doen met de lichtzoeker. Prentenboek met realistische illustraties en lichtzoeker. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Smits, Jakob
Titel
Jacquot en de lichtzoeker / Coco & June
Auteur
Coco & June
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Davidsfonds /Infodok, 2022
20 p. : ill. + kartonnen zaklamp
ISBN
9789002273933 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Jaquot gaat met zijn moeder naar opa Smits in het Achterbos. Opa is geen boer of smid, maar wat dan wel? En wat doet hij op zolder? Jaquot mag steeds vaker met zijn opa mee. Ze maken lange wandelingen door het bos. Opa stopt regelmatig om te kijken. ‘Ik kijk naar de lucht en hoe het licht door de wolken schijnt.’ Hij maakt ook kleine schetsen. Opa blijkt een schilder die speelt met het licht. Het verhaal is gebaseerd op de echte Jakob Smits (1855-1928) die zich vestigde in het Mol-Achterbos waar hij in zijn lichtatelier het Kempense leven schilderde. Bijzonder aan het boek zijn de twee speciale lichtpagina’s waar de lezer met de lichtzoeker (voorin het boek bevestigd) het licht over kan laten schijnen. Dat geeft een bijna magisch effect. Dit is het derde boek van het duo auteurs/illustratoren. Prentenboek met realistische en gedetailleerde illustraties. Vanaf ca. 5 jaar.

Jacquot en de lichtzoeker

Jakob Smits (1855-1928) was een Nederlands-Vlaamse kunstenaar die een tijd in Mol-Achterbos woonde. Coco en June (pseudoniem van Karen Leten en Barbara Soenen) maakten met dit prentenboek voor kinderen vanaf een jaar of vijf een ode aan die man.Jacquot en zijn moeder gaan een tijdje bij opa, Jakob Smits, wonen. Voor Jacquot is het onduidelijk waar zijn opa mee bezig is. Is hij een boer, een smid, een postbode, een weerman, wat doet hij op zolder, wat met dat goud …? Het blijft een mysterie voor Jacquot totdat hij op zolder een aantal kunstwerken vindt.  Zijn opa is een kunstenaar die zijn inspiratie uit het Kempense landschap en de lichtinval haalt.Wat het meest opvalt in dit boek zijn de illustraties. Ze zijn zo gedetailleerd dat het haast foto’s lijken. Het zijn kunstwerken op zich. In het midden van het boek is er voor een originele verrassing gezorgd. Je komt op de donkere zolder terecht. Met behulp van “een lichtstraal” kan je de verborgen…Lees verder