Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
De jaren 1895-1899 uit het leven van de Amerikaans/Britse auteur Henry James (1843-1916).
Onderwerp
James, Henry
Titel
De meester
Auteur
Colm Tóibín
Vertaler
Anneke Bok
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The master
Uitgever
Breda: De Geus, 2005
443 p.
ISBN
90-445-0503-3 (paperback) 9789044505030 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Door 5 jaar uit het leven van de Amerikaanse schrijver Henry James (1843-1916) te beschrijven wordt in feite diens hele leven geschetst. Omdat hij in deze periode van januari 1895, als zijn toneelstuk 'Guy Domville' slecht wordt ontvangen, tot in oktober 1899 als zijn oudste broer William hem met vrouw en dochter opzoekt in het Engelse Rye, vaak denkt over bepalende mensen en gebeurtenissen in zijn leven, wordt zijn hele leven belicht. Hij overdenkt o.a. zijn jeugd als tweede zoon van gegoede Amerikaanse ouders, de start en ontwikkeling van zijn schrijverschap, zijn leven in Engeland, zijn angst om een hechte emotionele band aan te gaan met óf een man óf een vrouw. Deze vijfde, goed vertaalde en lovend in de Britse pers besproken roman van de meermalen bekroonde Ier (1955) werd genomineerd voor de Man Booker Prize 2004 en de W.H. Smith Award. Toibin verplaatst zich erg goed en met kennis van zaken in James en geeft een heel overtuigend beeld van de gevoelige, eenzame man en zijn schri…Lees verder

Over Colm Tóibín

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Larry D. Moore

Colm Tóibín, (Enniscorthy, 30 mei 1955) is een Iers schrijver, journalist en literatuurcriticus. Tevens geldt hij als een gerenommeerd academicus.

Leven en werk

Tóibín groeide op in een katholieke familie die zich actief inzetten voor de Ierse vrijheidsstrijd. Hij studeerde aan de Nationale Universiteit van Ierland te Dublin. Van 1975 tot 1978 woonde hij in Barcelona, waar hij Engelse doceerde. Begin jaren tachtig keerde hij terug naar Ierland en begon te werken als journalist. Als zodanig was hij ook enige jaren werkzaam vanuit Argentinië. Onder invloed van het werk van Ernest Hemingway koos hij vanaf de jaren negentig primair voor de literatuur. In die periode ontwikkelde hij zich ook tot een gerenommeerd academicus. Hij doceerde creatief schrijven aan de Universiteit van Manchester en is anno 2021 hoofd van- en professor aan de Universiteit van Liverpool.

Tóibín heeft een sobere, indringende, enigszins afstandelij…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek