Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Een lange winter

Colm Tóibín (auteur)
+1
Een lange winter
×
Een lange winter Een lange winter

Een lange winter

Genre:
Tijdens een sneeuwstorm verdwijnt de moeder van een boerengezin in de Spaanse Pyreneee͏̈n.
Titel
Een lange winter
Auteur
Colm Tóibín
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A long winter
Uitgever
Breda: De Geus, 2007
91 p.
ISBN
9789044511390

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Vertaling van het langste verhaal uit de bundel 'Mothers and Sons'*, waarin zich tijdens een barre winter in een boerengezin in de Spaanse Pyreneeën een drama afspeelt: wanneer de jongste zoon, Jordi, vertrekt om zijn dienstplicht te vervullen, komt aan het licht dat de moeder aan drankverslaving lijdt. Als de vader een aantal door haar bestelde vaatjes wijn leeggiet, verdwijnt ze na een ruzie spoorloos. Op dezelfde dag breken sneeuwstormen los, zodat zoekpogingen, met hulp van buren en politie, gedoemd zijn te mislukken. De oudste zoon, Miquel, is ten einde raad. Als de vader uit een naburig dorp een jongen ophaalt om als huishoudhulp voor hen te werken, ontstaat tussen Miquel en deze Manolo een aarzelende vriendschap met een onuitgesproken homoseksuele ondertoon. Het metersdikke pak sneeuw zal pas tegen het voorjaar gesmolten zijn, en dan, zegt een buurman, moeten ze opletten of ze gieren zien rondcirkelen: 'Op die manier, zei hij, zul je haar vinden.' Meesterlijke novelle met aangr…Lees verder

Over Colm Tóibín

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Larry D. Moore

Colm Tóibín, (Enniscorthy, 30 mei 1955) is een Iers schrijver, journalist en literatuurcriticus. Tevens geldt hij als een gerenommeerd academicus.

Leven en werk

Tóibín groeide op in een katholieke familie die zich actief inzetten voor de Ierse vrijheidsstrijd. Hij studeerde aan de Nationale Universiteit van Ierland te Dublin. Van 1975 tot 1978 woonde hij in Barcelona, waar hij Engelse doceerde. Begin jaren tachtig keerde hij terug naar Ierland en begon te werken als journalist. Als zodanig was hij ook enige jaren werkzaam vanuit Argentinië. Onder invloed van het werk van Ernest Hemingway koos hij vanaf de jaren negentig primair voor de literatuur. In die periode ontwikkelde hij zich ook tot een gerenommeerd academicus. Hij doceerde creatief schrijven aan de Universiteit van Manchester en is anno 2021 hoofd van- en professor aan de Universiteit van Liverpool.

Tóibín heeft een sobere, indringende, enigszins afstandelij…Lees verder op Wikipedia