Boek
Nederlands
Een vrouw reflecteert op verschillende fases uit haar leven en de steeds veranderende relatie tot haar lichaam.
Bevat
Zeventien
Twee vriendinnen
De elegantie van de zwemmer
Titel
De Parijse trilogie
Auteur
Colombe Schneck
Vertaler
Marijke Arijs
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Dix-sept ans ; Deux petites bourgeoises ; La tendresse du crawl
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2023
220 p.
ISBN
9789025474485 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het lot van een bourgeoise

In De Parijse trilogie zijn drie verhalen van Colombe Schneck (1966) over abortus, vriendschap, klasse en liefde samengebracht, waardoor een knetterende synergie ontstaat.

Zeventien, Twee vriendinnen en De elegantie van de zwemmer werden eerder als drie afzonderlijke dunnetjes uitgegeven bij uitgeverij Grasset. De autobiografische verhalen spelen zich af in Parijs. Ze vormen samen een bewogen, veelzijdige coming of age van een vrouw met een bourgeoisie-achtergrond.

Schnecks verhalen passen in de traditie van de sociologische memoir, waar Annie Ernaux (aan wie Zeventien is opgedragen), Marguerite Duras en Didier Eribon bekende representanten van zijn.

'Ik heb niemand ooit verteld hoe ik per ongeluk zwanger ben geworden', begint de verteller van Zeventien in dezelfde dwingende, onomwonden stijl die we kennen van Ernaux. De tegenwoordige tijd zorgt voor een gevoel van betrokkenheid en urgentie. 'Ik ben zeventien en ik heb een minnaar', schrijft Schneck. Ze lijkt geïnspireerd door haar vader, die een tweede appartement heeft waar hij met andere vrouwen dan haar moeder afspreekt. Met haar minnaar verkent ze vrijelijk haar seksualiteit, …Lees verder

Een omnibus met drie autobiografische romans over identiteit en vrouw-zijn. De hoofdpersoon, een vrouw in haar vroege vijftig, begint een liefdesaffaire met haar jeugdvriend Gabriel na haar scheiding. Tegelijkertijd ontdekt ze de kracht van haar lichaam door zwemlessen te nemen. Ze reflecteert op haar leven, met name op een ongeplande zwangerschap en gedwongen abortus als zeventienjarige. De romans beschrijven haar veranderende relatie met haar lichaam in verschillende fases van haar leven. Beeldend en scherpzinnig geschreven, vanuit het ik-perspectief. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep. Colombe Schneck (Parijs, 1966) is een Franse schrijver, journalist en documentaire­maakster. Haar werk won meerdere literaire prijzen, zoals de Chevalier des Arts et des Lettres en de Prix Anna de Noailles.