Daisy
Nederlands

Salomé : de zoektocht naar een verdwenen kind

Colombe Schneck (auteur), Vera Van Kerckhoven (verteller)
Verslag door de Franse journaliste over haar speurtocht naar de geschiedenis van haar joodse familie, afkomstig uit Litouwen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels om het leven kwam.
Titel
Salomé : de zoektocht naar een verdwenen kind
Auteur
Colombe Schneck
Verteller
Vera Van Kerckhoven  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La réparation
Editie
1
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2014
1 cd
Speelduur
3:30
Oorspr. uitgever
Cossee
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Kiezen voor het leven

De Franse schrijfster en journaliste Colombe Schneck schreef een boek over het Holocaustverleden van haar familie. En scoorde er een bestseller mee. Veerle Vanden Bosch

'Ik dacht: zo simpel is het niet, je draagt sandalen van roodbruin geitenleer, je geniet van onmogelijke liefdesgeschiedenissen, je houdt van zwemmen in de Middellandse Zee en jij denkt dat een wicht zoals jij over de Shoah kan schrijven?' Die bedenking maakt de Franse journaliste en schrijfster Colombe Schneck zich inSalomé, een boek waarmee ze een snaar raakte in Frankrijk: het werd er een stevige bestseller, stond op de shortlist van de Prix Femina en haalde een handvol andere prijzen binnen.

Levensgenieter of niet, als je uit een Joodse familie komt, dringt de geschiedenis zich vroeg of laat onvermijdelijk aan je op. Dat moment komt bij Colombe wanneer haar moeder haar tussen neus en lippen vraagt of ze haar babydochtertje als tweede naam 'Salomé' wil geven, 'de naam van haar nichtje van wie niets meer over was'. Een verzoek waarvan Colombe de draagwijdte aanvankelijk niet inschat. Want in haar familie is alles wat te maken heeft met de oorlog, het overleven van haar oudt…Lees verder

Van de joden die in 1940 in Litouwen woonden, was vijf jaar later 95 procent vermoord. Onder hen het kleutertje Salomé. Achternicht van dit meisje is de Franse journaliste Colombe Schneck, die vijf boeken schreef en diverse prijzen won. 'Salomé' is een familiegeschiedenis, een zoektocht naar wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog met Schnecks in Litouwen wonende familie gebeurde. In augustus 1941 belandde Salomé met haar ouders in een getto, het begin van een tragische geschiedenis die eindigde met de dood. Over haar korte leven en sterven werd na de oorlog niet meer gesproken. Schneck ging op zoek naar het verhaal van Salomé. Het eerste dat ze vond, was een foto van het kind met haar vader en moeder. 'Ik kijk naar Salomé en haar ouders en ik smeek hen: "Ga weg, ga weg uit Litouwen, dat vervloekte land." Ze horen me niet.' 'Salomé' gaat over aangrijpende keuzes die te groot zijn om te maken. Het boek was in Frankrijk een bestseller.