Boek
Nederlands

De toorn van de goden

Conn Iggulden (auteur), Kris Eikelenboom (vertaler)
Nadat Caesar de Rubicon is overgestoken, ontspint zich in Rome een strijd om de macht.
Titel
De toorn van de goden
Auteur
Conn Iggulden
Vertaler
Kris Eikelenboom
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The gods of war
Uitgever
Amsterdam: Rainbow Zilver, 2011 | Andere uitgaves
415 p. : ill.
ISBN
9789041762993 (paperback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In dit vierde en laatste deel van de 'Caesar'-reeks keert Caesar, na zijn successen in Gallië met zijn leger naar Rome terug, tegen de wil van de senaat. Hij slaagde erin de veel sterkere troepenmacht van de naar Griekenland uitgeweken Pompeius bij Pharsalus te verslaan. In Egypte hielp hij Cleopatra op de troon. Die schonk hem de zoon en opvolger waarnaar hij al lang uitgekeken had. Na zijn terugkeer naar Rome werd hij er in 44 v.C. vermoord.

Iggulden beschrijft levendig de gevechtsscènes en de schokkende gewelddadigheid van de Romeinse tijd. Hij geeft een goed beeld van de politieke machinaties en van de tragiek van de burgeroorlog, waarin Romeinse legers tegenover elkaar stonden. Hij probeert de besluiteloosheid van Pompeius te verklaren door zijn hogere leeftijd, zijn ziekte en de hinder van de meegereisde senatoren. Ook besteedt hij heel wat aandacht aan de psychologische motivaties van zijn personages. Brutus bv. sloot zich bij Pompeius aan omdat zijn eigen politieke ca…Lees verder
Het vierde en laatste deel in de Caesar-cyclus (na 'De poorten van Rome', 'De ondergang van de heersers' en 'Het zwaard van de macht') behandelt de eindstrijd met Pompeius, de ontmoeting met Cleopatra en zijn vermoording. Alhoewel de aanpak minder fragmentarisch is dan in eerdere delen, is de periode tussen Cleopatra en de moord overgeslagen en is er van Ceasars wetgeving niets overgebleven. De karaktertekening is verbluffend scherp en de schrijfstijl boeiend en helder. Maar net als in de andere delen veroorlooft de schrijver zich meer vrijheden dan een echte historische roman verdraagt. De rol die de auteur zijn opvolger Octavianus/Augustus laat spelen, is in strijd met de feiten. Pompeius wordt erg zwart afgeschilderd om Caesar beter te kunnen uitlichten. De roman komt daardoor niet verder dan een actie-thriller die het moet hebben van spannende gebeurtenissen. Over het geheel genomen zal de gemiddelde Nederlandse liefhebber van historische romans er van smullen. Normale druk.

Over Conn Iggulden

Conn Iggulden is een Engelse auteur die vooral historische romans schrijft. Hij werd geboren in 1971 en studeerde zowel aan de St. Martins School in Northwood als aan de Merchant Taylor's School. Hij studeerde Engels aan de Universiteit van Londen en gaf later zeven jaar les in dit vak. Hij werd zelfs het hoofd van het Engelse departement aan het St. Gregory's Roman Catholic School in Londen. Iggulden liet zijn post varen toen hij besloot een vierdelige serie te schrijven over de Romeinse consul en veroveraar Julius Caesar. Iggulden is getrouwd en heeft vier kinderen.

Werk

Historische fictie

Iggulden debuteerde met De Poorten van Rome, het eerste deel in zijn vierdelige serie Caesar. De serie is gebaseerd op het leven van Julius Caesar, vanaf zijn geboorte (De Poorten van Rome) tot aan zijn dood (De Toorn van de Goden).

De auteur heeft altijd gesuggereerd dat er een vijfde boek zou versc…Lees verder op Wikipedia

Suggesties