Boek
Nederlands

Als een weke krijger : verspreid werk

Connie Palmen (auteur)
+1
Als een weke krijger : verspreid werk
×
Als een weke krijger : verspreid werk Als een weke krijger : verspreid werk

Als een weke krijger : verspreid werk

Bundeling van verhalen, toneelteksten, essays en toespraken.
Onderwerp
Redevoeringen
Titel
Als een weke krijger : verspreid werk
Auteur
Connie Palmen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2006 | Andere uitgaves
277 p.
ISBN
90-446-0681-6

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Goede wijn behoeft geen krans, en dat is met Connie Palmen ook het geval.

Haar laatste boek Als een weke krijger -- uitgebracht ter gelegenheid van Connie's 50e verjaardag -- is meer dan gewoon een verzameling van literaire 'kliekjes' -- maar het is een perfect op smaak gebracht gevarieerd geheel van verhalen, toneelfragmenten, beschouwingen, lezingen en lofredes op haar vrienden, collega's en idolen. Deze bundel bewijst nogmaals waarom Palmen beschouwd wordt als één van de grootste schrijfsters van de Nederlandstalige literatuur.

De titel verwijst naar het kortverhaal 'Als een weke krijger', dat verscheen in de zomer van 1988 in het toenmalige literaire tijdschrift 'De Held'.

Dat ik deze recensie schrijf zal alvast Connie Palmen een zorg wezen. Ik citeer: "Misschien is het domme trots of arrogantie of nog iets veel ergers, maar de goede, noch de slechte kritiek raakt mij echt en ze raakt me al helemaal niet wanneer ze komt van mensen die ik niet of nauweli…Lees verder
Met haar vijftigste verjaardag in aantocht heeft Connie Palmen als het ware haar schrijfkamer opgeruimd en allerlei soorten schrijfsels bij elkaar gebracht die zij waard vond samen in een boek te komen. Om te beginnen korte verhalen - interessant, vooral om de schrijfster beter te leren kennen - wat trouwens de belangrijkste verdienste van dit boek is. Hierna volgen toneelteksten, met veel Ischa Meijer - haar eerste grote liefde. De beschouwingen zijn van wat hoger niveau dan het voorgaande, met name waar het gaat over de verhouding tussen filosofie en literatuur en over Palmens opvatting over het schrijven van fictie. De toespraken hierna zijn soms wel geestig en menselijk. Dit boek is zo een menselijk document geworden met allerlei zwakke en ook sterke kanten van de auteur, inclusief (vergeeflijke) ijdelheden. Kleine druk.

Over Connie Palmen

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Vera de Kok

Aldegonda Petronella Huberta Maria (Connie) Palmen (Sint Odiliënberg, 25 november 1955) is een Nederlands auteur, neerlandica en filosofe. Ze debuteerde in 1991 met de literaire roman De Wetten. Het boek werd een bestseller en haar naam was daarmee gevestigd.

Biografie

Jeugd

Connie Palmen is in 1955 geboren in het Limburgse Sint Odiliënberg. Samen met haar drie broers kreeg ze een katholieke opvoeding. Ze was als kind onder de indruk van de kerk en het geloof en wilde graag priester worden. Toen haar duidelijk werd dat dit voor een meisje onmogelijk was, stelde ze haar ambitie bij tot zuster. Op de lagere school bleek al dat ze zich wilde onderscheiden: ze was creatief, stond graag in het middelpunt van de belangstelling en deed veel aan toneel, musical, tekenen en handvaardigheid. Van haar kinderjaren af was ze al bezig met schrijven. Irmgard Smits, een jong meisje dat in een sanatorium l…Lees verder op Wikipedia