Boek
Nederlands

Het weerzinwekkende lot van de oude filosoof Socrates

Connie Palmen (auteur)
+1
Het weerzinwekkende lot van de oude filosoof Socrates
×
Het weerzinwekkende lot van de oude filosoof Socrates Het weerzinwekkende lot van de oude filosoof Socrates

Het weerzinwekkende lot van de oude filosoof Socrates

Genre:
Essay over de (on)mogelijkheid van taal (en literatuur) om de waarheid te onthullen.
Onderwerp
Oudheid, Socrates
Titel
Het weerzinwekkende lot van de oude filosoof Socrates
Auteur
Connie Palmen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 1998 | Andere uitgaves
98 p.
ISBN
90-5333-690-7

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 45 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Connie Palmen studeerde voordat ze met haar debuutroman 'De Wetten' naam maakte literatuurwetenschappen en filosofie. Omdat haar scriptie voor literatuurwetenschappen uit 1986 slechts door een enkeling gelezen kon worden, besloot ze haar filosofiescriptie in 1988 ook leesbaar te laten zijn voor een wat breder publiek. Het voorliggende boek is een vrijwel ongewijzigde versie van die scriptie, in 1992 aangevuld met een voorwoord. De scriptie, geschreven vóór haar roman, gaat over de relatie filosofie en literatuur, en daarmee over de (on)mogelijkheid van de taal om de waarheid uit te drukken. Socrates staat in dit essay voor degene die slechts de waarheid wil zeggen, maar in de loop van de geschiedenis is Socrates (en dit begon al bij Plato) gebruikt voor allerlei verschillende 'waarheden'. De conclusie van haar werkstuk is dat dé waarheid niet voor ons is weggelegd. Palmen heeft op lichtvoetige en literaire wijze een aardig filosofisch essay geschreven.

Over Connie Palmen

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Vera de Kok

Aldegonda Petronella Huberta Maria (Connie) Palmen (Sint Odiliënberg, 25 november 1955) is een Nederlands auteur, neerlandica en filosofe. Ze debuteerde in 1991 met de literaire roman De Wetten. Het boek werd een bestseller en haar naam was daarmee gevestigd.

Biografie

Jeugd

Connie Palmen is in 1955 geboren in het Limburgse Sint Odiliënberg. Samen met haar drie broers kreeg ze een katholieke opvoeding. Ze was als kind onder de indruk van de kerk en het geloof en wilde graag priester worden. Toen haar duidelijk werd dat dit voor een meisje onmogelijk was, stelde ze haar ambitie bij tot zuster. Op de lagere school bleek al dat ze zich wilde onderscheiden: ze was creatief, stond graag in het middelpunt van de belangstelling en deed veel aan toneel, musical, tekenen en handvaardigheid. Van haar kinderjaren af was ze al bezig met schrijven. Irmgard Smits, een jong meisje dat in een sanatorium l…Lees verder op Wikipedia