Boek
Nederlands

Journaal van de reis naar Venetië

Journaal van de reis naar Venetië

In de reeks:
Genre:
Dagverhaal van de reis naar Venetie͏̈ in 1620 van de jonge Constantijn Huygens (1596-1687).
Titel
Journaal van de reis naar Venetië
Auteur
Constantijn Huygens 1596-1687
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 2003
191 p. : ill.
Aantekening
Oud-Franse naast Nederlandse tekst Vert. uit het Frans
ISBN
90-351-2500-2

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 11 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In het reisgezelschap van de eerste Nederlandse ambassadeur in Venetië, de heer F. van Aerssen, vertrekt de jonge Constantijn Huygens (1596-1687), op aanstichten van zijn vader op 25 april 1620 vanuit Den Haag naar de Dogenrepubliek. In zes rijtuigen en met een cavalerie-escorte gaat het belangrijke konvooi op weg om via Duitsland, Zwitserland en Italië na een reis van 50 dagen Venetië te bereiken. Als gasten van de Doge Antonio Priuli zullen ze van 13 juni tot 5 juli in de stad verblijven en tal van hoogwaardigheidsbekleders ontmoeten, vooraleer de terugweg aan te vatten die hen op 7 augustus weer in Den Haag doet belanden. In zijn reisdagboek geeft Huygens, in het Frans, verslag van de wederwaardigheden van de reizigers en beschrijft al het mooisdat hij onderweg zal zien. Zo bezoekt hij de Dom in Keulen, de Biblioteca Palatina in Frankfurt en het vorstelijk Collegium in Tübingen. Hij geniet van de Rijnwaterval van Schaffhausen en het grootse uitzicht over de meren, maakt een erg moe…Lees verder
De veelbelovende, 23-jarige Constantijn Huygens kon in 1620 - dankzij de connecties van zijn vader (toen secretaris van de Raad van State) - mee op reis naar Venetië in het gezantschap van ambassadeur François van Aerssen. Deze zou namens de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën een vriendschaps- en bijstandsverdrag met de republiek Venetië ratificeren. De reis verliep over land: Keulen, Heidelberg, Stuttgart, Zurich, Chiavenna naar Noord-Italië. Huygens beschreef van dag tot dag in het Frans de wederwaardigheden, bezienswaardigheden en de ontmoetingen met hooggeplaatsten. Zijn journaal, dat enige sporen van pedanterie vertoont, is nooit eerder in druk verschenen, maar circuleerde in handschrift onder vertrouwde personen. De originele Franse tekst wordt hier, samen met een prettig lezende Nederlandse vertaling en inleiding uitgegeven door Frans Blom. Deze laatste heeft al eerder zijn sporen verdiend als Huygens-kenner door de uitgave te bezorgen van de autobiografie die Huygens op…Lees verder

Over Constantijn Huygens

Constantijn Huygens (Den Haag, 4 september 1596 – aldaar, 28 maart 1687) was een Nederlandse dichter, diplomaat, geleerde, componist, architect en polyglot.

Huygens staat bekend als een van de grootste dichters uit de Gouden Eeuw. Hij was tevens secretaris van twee prinsen van Oranje: Frederik Hendrik en Willem II. In Voorburg liet hij het nog steeds bestaande buiten Hofwijck bouwen, bedoeld om even bij te kunnen komen van de Haagse politiek.

Huygens bespeelde verschillende instrumenten (luit, gitaar, viola da gamba en klavecimbel) waarvoor hij een groot aantal werken schreef. Muziek vond hij belangrijker dan zijn letterkundige werken, die hij volgens eigen zeggen in zijn weinige vrije tijd schreef.

Constantijn Huygens was de vader van de staatsman en natuurkundige Constantijn Huygens jr. en de geniale natuur- en wiskundige Christiaan Huygens. Hij deelt een graf met zijn zoon Christiaan in de Grote Kerk in Den Haag.

Naar Huygens is een literaire p…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek