Boek
Nederlands

Mijn leven verteld aan mijn kinderen in twee boeken

Constantijn Huygens (auteur), Frans Blom (samensteller)

Mijn leven verteld aan mijn kinderen in twee boeken

In de reeks:
Autobiografie in Latijnse verzen van de Nederlandse dichter (1596-1687) tot 1672, met Nederlandse prozavertaling en uitvoerige toelichtingen.
Bevat
Dl. 1 : Inleiding, teksteditie en vertaling
Dl. 2 : Commentaar en annotatie
Titel
Mijn leven verteld aan mijn kinderen in twee boeken / Constantijn Huygens ; ingel., bezorgd, vert. en van comment. voorz. door Frans R.E. Blom
Auteur
Constantijn Huygens 1596-1687
Samensteller
Frans Blom 1968-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 2003
2 dl.
ISBN
90-351-2311-5
Plaatsingssuggestie
Nederlands 853.6 (SISO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 7 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Constantijn Huygens (1596-1687) heeft op 82-jarige leeftijd voor twee zonen en een schoonzoon zijn autobiografie geschreven in 1295 hooggestemde Latijnse verzen, waarin vooral de eer van zijn familie hem zeer ter harte gaat. Deze autobiografie loopt tot 1672 en mag niet worden verward met het verhaal dat Huygens reeds op middelbare leeftijd aan zijn jonge jaren had gewijd in Latijns proza. Huygens latere autobiografie werd pas voor het eerst in 1817 uitgegeven en in 1821 verscheen de tot nu toe enige Nederlandse vertaling ervan in alexandrijnen. Deze nieuwste uitgave, tevens een Leids proefschrift, is in twee delen uitgebracht, waarvan het tweede het meest omvangrijk is. Deel 1 bevat de Latijnse tekst met een inleiding en een vlot leesbare Nederlandse prozavertaling. Deel 2 bevat niet alleen een commentaar met historische, geografische en biografische toelichtingen, maar bovendien een annotatie bij de Latijnse tekst waarin veel aandacht is uitgegaan aan literaire bronnen en intertekst…Lees verder

Over Constantijn Huygens

Constantijn Huygens (Den Haag, 4 september 1596 – aldaar, 28 maart 1687) was een Nederlandse dichter, diplomaat, geleerde, componist, architect en polyglot.

Huygens staat bekend als een van de grootste dichters uit de Gouden Eeuw. Hij was tevens secretaris van twee prinsen van Oranje: Frederik Hendrik en Willem II. In Voorburg liet hij het nog steeds bestaande buiten Hofwijck bouwen, bedoeld om even bij te kunnen komen van de Haagse politiek.

Huygens bespeelde verschillende instrumenten (luit, gitaar, viola da gamba en klavecimbel) waarvoor hij een groot aantal werken schreef. Muziek vond hij belangrijker dan zijn letterkundige werken, die hij volgens eigen zeggen in zijn weinige vrije tijd schreef.

Constantijn Huygens was de vader van de staatsman en natuurkundige Constantijn Huygens jr. en de geniale natuur- en wiskundige Christiaan Huygens. Hij deelt een graf met zijn zoon Christiaan in de Grote Kerk in Den Haag.

Naar Huygens is een literaire p…Lees verder op Wikipedia

Suggesties