Strip
Nederlands

Wat zie je in de zee?

Conz (auteur)
+1
Wat zie je in de zee?
×
Wat zie je in de zee? Wat zie je in de zee?

Wat zie je in de zee?

Conz (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Een visje ontmoet een inktvis en schrikt van de inkt. Het visje verstopt zich achter een zeester die op weg is naar een walvis. Hardkartonnen tekstloos prentenboek met paginagrote kleurenillustraties en illustraties in stripvorm. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Zee en strand
Titel
Wat zie je in de zee?
Auteur
Conz
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2009
[28] p. : ill.
ISBN
9789020981872 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Met dit kartonnen kijkboekje wou striptekenaar Conz de striptaal introduceren bij peuters. Hij slaagt daarin met een eenvoudig, charmant verhaaltje dat toont hoe stripkaders evolueren en variëren. Het woordloze verhaal begint met twee grote openingsplaten die ons naar de zee leiden, waarin het simpelste, oranje visje zwemt. Dat visje vlucht weg van een inktvis (Conz demonstreert hier bewegingslijntjes). Van die octopus zien we eerst wat tentakels, daarna een samengesteld beeld van zes kaders. De inktwolk van het dier vult geleidelijk aan het hele beeld en gaat over in de pupil van een andere vis, die blijkbaar zo klein is dat hij achter de arm van een zeester kan schuilen. Van die miniscule schaal gaat Conz plots naar heel groot wanneer een potvis komt aanzwemmen, vijf pagina's lang. Vervolgens krijgen we 12 kaders met twee flirtende krabben wier oogbewegingen je moet volgen (Conz demonstreert hier hoe kleine streepjes een andere betekenis in tekeningen kunnen leggen). De krabben vluc…Lees verder
Onder water zijn er allerlei ontmoetingen tussen dieren. Zo ontmoet een visje een inktvis, schrikt echter van de inkt en verstopt zich daarom achter een zeester die op zijn beurt op weg is naar een walvis. Alle interacties verdwijnen echter zodra er een vishaak in het water verschijnt en de dieren uit elkaar stuiven. Hardkartonnen, tekstloos prentenboek met twee afgeronde hoeken over het dierenleven in zee. De gekleurde illustraties beslaan enkele en dubbele pagina's. Sommige zijn opgebouwd als een strip en laten zich ook zo bekijken. Door het gebruik van gezichtsuitdrukkingen, stilering, afsnijdingen, in- en uitzoomen van details, moet de oudere peuter goed kijken om de verhaallijn te ontdekken. Hulp van volwassenen is dan ook onontbeerlijk. Bepaalde afbeeldingen beslaan meerdere pagina's. Dit zorgt bij het omslaan voor fraaie (walvis) verrassingen. Door de verspringende waterspiegel aan het begin en eind van het verhaal duik je als lezer het water in en ga je er weer uit. Het boek k…Lees verder

Over Conz

Conz (Ukkel, 23 januari 1977) is het pseudoniem van de Belgische striptekenaar Constantijn van Cauwenberge. Zijn jeugd in Leuven vormt de inspiratiebron van zijn vroegste albums. Tijdens zijn studies Beeldverhaal aan de Sint-Lukas hogeschool in Brussel publiceerde hij al in het striptijdschrift INK.

Conz was de stadstekenaar van Turnhout in 2006. In dat jaar maakte hij de tekstloze strip "De slag om Turnhout" en werd hij bij het grote publiek bekend door zijn deelname aan de quiz De Slimste Mens ter Wereld. Hij werkte mee aan Boemerang, dat in 2018 werd uitgegeven.

Hij geeft zelf ook cursussen.

Conz' vader is de Vlaamse dichter, kunstenaar en radiopresentator Johan van Cauwenberge.

Albums

Externe links

  • Conz bij Uitgeverij Oogachtend
Lees verder op Wikipedia