Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Geen land voor oude mannen

Cormac McCarthy (auteur), Ronald Vlek (vertaler)
Een Texaanse jager vindt een aantal lijken, een partij heroi͏̈ne en een tas geld en beseft dat hij opgejaagd wild zal zijn als hij de tas meeneemt.
Titel
Geen land voor oude mannen
Auteur
Cormac McCarthy
Vertaler
Ronald Vlek
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
No country for old men
Uitgever
Amsterdam: Muntinga Pockets, 2010 | Andere uitgaves
282 p.
ISBN
9789041708489 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

McCarthy county is het met bloed doordrenkte grensgebied tussen de Verenigde Staten en Mexico. Daar speelt ook zijn recentste boek Geen land voor oude mannen zich af. Meteen een verwijzing naar de lage levensverwachting van McCarthy's personages. Hoewel, het is de intussen gepensioneerde sheriff Bell die terugblikt op de bloederige gebeurtenissen die zich in 1980 tijdens zijn ambtstermijn afspeelden. Maar die was wijs genoeg om de confrontatie niet op te zoeken en zijn ziel op het spel te zetten, hoewel hij een paar keer stevig onder vuur lag. Tussen zijn in cursief gezette bespiegelingen zitten de actiescènes gevat, waarbij de doden bij bosjes vallen . Llewelyn Moss, een Vietnamveteraan, stuit tijdens het jagen op een aantal lijken en een tas met meer dan twee miljoen dollar in gebruikte biljetten; waarschijnlijk drugsgeld. Maar de jager geeft zich bloot en wordt het opgejaagde wild als de 'rechtmatige' eigenaars achter hem aan zitten. Sheriff Bell tracht hem in bescherming te…Lees verder
Het beperkte oeuvre van de Amerikaanse schrijver (1933) is al vergeleken met Hemingway en Faulkner. In deze roman vindt een jonge man in de Texaanse woestijn een paar uitgebrande auto’s, een aantal doodgeschoten mannen, een zak heroïne plus een tas met twee-en-een-half-miljoen dollar. Hij gaat met het geld op de vlucht, maar twee verschillende achtervolgers (van de twee partijen van de drugstransactie) zitten hem op de hielen. Daarnaast probeert de melancholieke sheriff Ed Tom Bell de vluchter te beschermen door hem voor zijn achtervolgers op te sporen, en van hem is ook het commentaar dat de handeling in een breder perspectief zet: de enorme explosie van geweld in dit plot is enkel het gevolg van de neerwaartse spiraal waarin de Amerikaanse samenleving zich bevindt en die onvermijdelijk tot een apocalyps zal leiden. Plot en overdenkingen komen perfect samen in McCarthy’s sobere, onderkoelde schrijfstijl, waardoor alles ondergedompeld is in een onafwendbaar gevoel van fatalisme. Een e…Lees verder

Over Cormac McCarthy

Cormac McCarthy (Providence, Rhode Island, Verenigde Staten, 20 juli 1933) is een Amerikaans schrijver. In 2007 kreeg hij de Pulitzerprijs voor literatuur voor The Road. De meeste van zijn boeken zijn in het Nederlands vertaald.

Biografie

Vóór zijn schrijversloopbaan werkte hij als advocaat en diende hij vier jaar in de US Air Force.

In 1959 en 1960 publiceerde hij twee korte verhalen en in 1965 een eerste roman, The Orchard Keeper. Van 1965 tot 1967 reisde Cormac McCarthy naar Ierland, op zoek naar zijn roots. Daarna bezocht hij diverse andere Europese landen. In 1967 keerde hij terug naar de VS. In 1968 publiceerde hij zijn tweede roman, Outer Dark. In 1973 schreef hij het filmscript voor de televisiefilm The Gardeners Son. In 1979 volgde de roman Suttree, volgens vele critici zijn beste roman.

Zijn bekendste roman, Blood Meridian, or the Evening Redness in the West, vers…Lees verder op Wikipedia

Suggesties