Boek
Nederlands

De ridderprinses

Cornelia Funke (auteur), Kerstin Meyer (illustrator), Maria Van Donkelaar (vertaler)
Als Koning Wilfried na drie zoons een dochter krijgt en zijn vrouw overlijdt, heeft hij geen idee wat hij een meisje moet leren. Dus leert hij Violetta dezelfde dingen als haar grote broers. Maar Violetta doet vooral alles op haar eigen manier. Groot prentenboek met zachtgekleurde tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
De ridderprinses
Auteur
Cornelia Funke
Illustrator
Kerstin Meyer 1966-
Vertaler
Maria Van Donkelaar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der geheimnisvolle Ritter Namenlos
Uitgever
Rijswijk: De Vier Windstreken, © 2020
[32] p. : ill.
ISBN
9789051168082 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Prinsen - Prinsessen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Koning Wilfried de Welgeurende leert zijn drie zonen alles wat een koningszoon moet kunnen; vechten met lans en zwaard, paardrijden. Als de koningin sterft bij de geboorte van Violetta, hun dochtertje, besluit hij haar hetzelfde te leren als haar broers, maar dat valt niet mee voor zo’n klein meisje. Ze gaat ’s nachts stiekem oefenen en dat heeft veel effect. Voor haar 16e verjaardag schrijft de koning een toernooi uit met Violetta als hoofdprijs. Ze is woedend en smeedt een plan. Per dubbele pagina wordt het verhaal verteld in horizontale stroken (1 tot 3) met grappige illustraties in o.a. inkt en waterverf, met wisselend perspectief. De elkaar opvolgende beelden per strook (van links naar rechts), suggereren beweging waardoor het net een film lijkt, bv. Violetta die zichzelf leert paardrijden of zwaardvechten. De tekst is in vlotte stijl geschreven, in korte en langere zinnen en met eenvoudig woordgebruik. Veel interactie (‘Wat?! schreeuwt ze. Nooit trouw ik met zo’n sukkel’). Fraai…Lees verder

De ridderprinses

Bij de geboorte van prinses Violetta sterft haar moeder. De koning voedt haar op zoals haar drie oudere broers, maar de prinses is niet zo groot, sterk of stoer als zij. Prinses Violetta besluit elke nacht stiekem te trainen, op haar manier, en zo wordt ze sneller, moediger en slimmer dan haar broers. Wanneer Violetta zestien wordt, organiseert haar vader een toernooi voor alle ridders van het land, met de hand van zijn dochter als hoofdprijs. Maar dat plan zet Violetta, opnieuw op haar manier, naar haar eigen hand.Dit verhaal kan ongetwijfeld veel kleine meisjes inspireren om hun eigen sterktes te vinden, daarop te bouwen, en daarmee hun eigen weg te gaan. Jammer wel van die vreemde kronkel op het einde. Dat de prinses haar eigen man kiest, is een logische stap in het verhaal, maar het is niet duidelijk waarom ze eerst alle ridders uitdaagt om haar te verslaan en vervolgens 49 dagen verdwijnt. Noch waarom ze als huwelijkscadeau een paard krijgt, terwijl ze er al…Lees verder

Over Cornelia Funke

CC BY 3.0 - Foto van/door Cruccone

Cornelia Funke (Dorsten, 10 december 1958) is een Duits kinder- en jeugdboekenschrijfster en illustrator.

Ze studeerde onderwijskunde aan de Universiteit van Hamburg en daarna gaf ze een tijdlang les. Dankzij het diploma dat Funke voor illustreren had, werd ze ook gevraagd om boeken te illustreren. Zo kreeg ze het idee om zelf boeken te schrijven.

Funke kreeg zowel voor De dievenbende van Scipio als voor Hart van Inkt een Zilveren Griffel. Beide boeken werden verfilmd (als The Thief Lord en Inkheart). Web van Inkt en Nacht van Inkt zijn deel twee en drie van de Inkheart-trilogie.

Bibliografie

Onderstaand een lijst van in het Nederlands vertaalde boeken:

  • 1992 - Potilla
  • 1993-2011 - De Wilde Kippen 123
    • 1993 - De Wilde Kippen Club
    • 1995 - De Wilde Kippen Club op Schoolreis
    • 1998 - De Wilde Kippen Club groot Alarm!
    • 2…Lees verder op Wikipedia

Suggesties