Boek
Nederlands

Hik de viking

Cressida Cowell (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Als Hik de Viking voor het eerst met zijn vader uitvaart, wordt hij zeeziek. Prentenboek met zachtgekleurde illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Bang zijn, Vikingen
Titel
Hik de viking
Auteur
Cressida Cowell
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Hiccup the viking who was seasick
Uitgever
Antwerpen: De Vries-Brouwers, 2001
[34] p. : ill.
ISBN
90-5341-367-7 90-6174-910-7

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 21 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Hik is een kleine viking, die heel anders is dan alle andere vikingen. Hij is niet woest en dapper, maar juist verlegen en zorgelijk. Zijn vader, Stoick de Grote, is een schrikwekkende viking. Hij zeilt de zee over onder het zingen van zijn woeste vikinglied: "Ik ben niet bang voor een orkaan, ik blijf stevig op mijn voeten staan. En grote, enge beesten in de zee, daar zit ik helemaal niet mee. Ik vaar de hele wereld rond, en maak het overal lekker bont. Ik ben de schrik van de oceaan, blijf dus maar ver van mij vandaan!" En nu is de dag aangebroken dat Hik voor het eerst mee op zee moet. Hik is bang voor de zee, de bliksem, de enge beesten in het water. Hij vraagt de wijze oude viking of vikingen ook wel eens bang zijn en die antwoordt hem met een weervraag: "vertel jij me maar, zijn Vikingen wel eens bang?". Tijdens zijn eerste zeereis leert Hik dat iedereen wel eens bang is en dat de zee vol zit met hele mooie wezens die je op het land nooit zou kunnen zien.

Hik de viking…Lees verder
Hik de Viking is bang voor spinnen en onweer, maar ook erg bang voor de zee. Als hij met zijn vader, Stoick de Grote, op zeereis moet, probeert hij deze zijn probleem duidelijk te maken. Zijn vader lacht hem uit. Hik gaat mee, maar wordt al snel zeeziek: hij geeft over op de voeten van zijn vader. Als er echter een storm uitbreekt en de andere Vikingen op het schip, onder wie Stoick de Grote, zeeziek worden, herwint Hik zijn krachten en zorgt ervoor dat ze veilig thuiskomen. Stoick de Grote geeft toe dat ook de stoerste mannen bang kunnen zijn; Hik voegt eraan toe dat zij wel altijd hun angst overwinnen en dat ze daarom zo dapper zijn. De zachtgekleurde illustraties in ecoline en inkt beslaan soms minder dan een pagina, dan weer is er één illustratie over twee pagina's. Ze zijn enigszins slordig getekend (bijvoorbeeld verhoudingen die niet kloppen), maar verder is het een verzorgde uitgave. Het leukste deel van het boek is het stoere Viking-lied van Stoick de Grote (alleen tekst, geen…Lees verder