Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Kalimantan

C.S. Godshalk (auteur)
In het midden van de negentiende eeuw sticht een jonge Engelse officier een kolonie aan de noordkust van Borneo (Kalimantan).
Titel
Kalimantan / Christina Godshalk
Auteur
C.S. Godshalk
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Kalimantaan
Uitgever
Amsterdam: Muntinga, 2000 | Andere uitgaves
543 p.
ISBN
90-417-2016-2

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 13 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De magie van een boek zit hem vnl. in het feit dat het door middel van abstracte lettertekens een wereld vermag op te roepen die door de lezer als reëel wordt ervaren. C.S. Godshalk gaat hierbij zelfs nog een stap verder, zij brengt op intrigerende wijze een ver verleden van een verafgelegen oord weer tot leven en laat je hierdoor reizen in de tijd.

Pulau Ka-limanta-an, of 'het eiland van de ruwe sago' (zetmeel uit palmen) is de naam die inboorlingen geven aan Borneo. Het boek ontstond tijdens het verblijf van de auteur in Zuidoost-Azië. De kroniek vertelt over een jonge Engelse officier, Gideon Barr, die in de hoogtijdagen van de grote handelsroutes naar de Oost een nederzetting (radj) sticht op de noordkust van Borneo. Ondanks de tegenwerking van inlanders, Chinese handelaren, missionarissen en Hollandse kolonisten die de machtspositie van de Britten niet willen accepteren, weet hij zijn heerschappij uit te breiden tot een gebied ter grootte van Engeland.

De personag…Lees verder
In het midden van de negentiende eeuw werd er aan de noordkust van Borneo (Kalimantan) een kolonie gesticht door een jonge Engelse officier. Ondanks veel tegenwerking weet hij de kolonie uiteindelijk uit te breiden tot een gebied ter grootte van Engeland. Levendig zijn de beschrijvingen van het leven daar - tussen koppensnellers, piraten en avonturiers - en tijdens de hoogtijdagen van de handelsroutes naar de Oost. Prachtige gedetailleerde karakterbeschrijvingen en sfeertekeningen. Ook de couleur locale komt goed uit de verf. Verdeeld in vier delen met gedeelten in briefvorm en dagboeknotities en gebruik van cursief. Een historische kroniek die naarmate je verder leest steeds meer gaat boeien. Een verklarende woordenlijst Maleis-Nederlands is aanwezig. Verzorgde opmaak. Kleine druk, toepasselijk omslag.

Over C.S. Godshalk

Christina Soccolich Godshalk (1942) is een Amerikaanse schrijfster. Na een verblijf van circa twintig jaar in Zuidoost-Azië schreef ze haar tot dusverre enige roman Kalimantaan, waarmee ze debuteerde in 1998. De roman speelt zich af op Borneo. De Nederlandse vertaling verscheen onder de titel Kalimantan. In het boek geeft Godshalk een geromantiseerd verslag van de expeditie van James Brooke naar Sarawak.

Ze woont nu met haar man in Beverly in Massachusetts.

Bibliografie

  • Wonderland (in The Best American Short Stories 1988 - RAVENEL)
  • The Wizard (in The Best American Short Stories 1990 - RAVENEL)
  • Kalimantaan, 1998