Drie politiemannen raken verwikkeld in corruptie en samenzweringen waarbij politici, politie, projectontwikkelaars en pers betrokken zijn in het Los Angeles van de jaren 1950.
Titel
L.A. confidential
Regisseur
Curtis Hanson
Componist
Jerry Goldsmith 1929-2004
Naar het werk van
James Ellroy
Scenarist
Brian Helgeland
Acteur
Kevin Spacey Russell Crowe Guy Pearce Kim Basinger Danny DeVito 1944-
Taal
Engels
Uitgever
Twentieth Century Fox Home Entertainment, © 2017 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1997
Speelduur
ca. 132 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans, Italiaans, Engels voor slechthorenden
EAN
8712626070306

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een thriller uit 1997 van Curtis Hanson (8 Mile; In her shoes) met onder anderen Russell Crowe, Kevin Spacey, Guy Pearce, Danny DeVito en Kim Basinger. In het Los Angeles van de jaren 1950 komen drie politiemannen terecht in een web van corruptie en samenzweringen waarbij politici, politiefunctionarissen, projectontwikkelaars en pers betrokken zijn. VPRO Cinema (vpro.nl) geeft 4 sterren: '(...) Scenarist Brian Helgeland en regisseur Hanson bewerkten een roman van James Ellroy tot een slim en meeslepend script met fascinerende personages. Hanson (1945-2016) houdt de touwtjes strak in handen en laat zijn uitstekende cast de rest doen. (...)' De film kreeg negen Oscarnominaties en won de Oscars voor beste vrouwelijke bijrol (Basinger) en voor beste aangepaste scenario.

Over Curtis Hanson

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door David Shankbone

Curtis Lee Hanson (Reno, 24 maart 1945 – Hollywood Hills, 20 september 2016) was een Amerikaanse filmmaker. Hij werd bekend met de film L.A. Confidential (1997), waarvoor hij een Oscar won (voor beste aangepaste scenario).

Filmcarrière

Curtis Hanson werd geboren in Reno, Nevada. Zijn middelbare school werkte hij niet af, waardoor hij reeds op jonge leeftijd een job ging zoeken. Hij begon als freelance fotograaf en schreef ook voor het filmmagazine Cinema. Gedurende de jaren 70 startte de carrière van Hanson als filmmaker. Zo hielp hij in 1970 mee aan het schrijven van een scenario gebaseerd op een kortverhaal van de bekende schrijver Howard Phillips Lovecraft. Enkele jaren nadien kroop Hanson voor het eerst in de regiestoel. Zijn debuutfilm Sweet Kill (1973) werd gedraaid onder het toezicht van producer Roger Corman. De film werd bij zijn première niet met veel enthousi…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek