Boek
Nederlands

De Wolga ontspringt in Europa

Curzio Malaparte (auteur), Jan van der Haar (vertaler)
Verslag van de oorlog aan het Oostfront tussen 1941 en 1943 door een Italiaanse oorlogscorrespondent.
Titel
De Wolga ontspringt in Europa / Curzio Malaparte ; vertaald en van een nawoord voorzien door Jan van der Haar
Auteur
Curzio Malaparte
Vertaler
Jan van der Haar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Il Volga nasce in Europa
Uitgever
[Amsterdam]: Koppernik, 2022
285 p.
ISBN
9789083212739 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Oorlogscorrespondent met een dichtersziel

De Italiaanse schrijver Curzio Malaparte trok als 'ingebedde journalist' naar het Oostfront, maar liet zich niet kortwieken. Zijn reportages zinden de Italiaanse fascisten niet. Hij kreeg huisarrest.

Zegt de keuze van een pseudoniem iets over de schrijver? Bij Kurt Erich Suckert (1898-1957), een Italiaan met een Duitse vader, alvast wel. Hij noemde zich Curzio Malaparte. Voor de achternaam deed hij inspiratie op bij Napoleon Bonaparte. Waar Bonaparte 'de goede kant' betekent, bekende Malaparte zich met een speelse ingreep tot 'de slechte kant'.

Malaparte had zich onderscheiden in de Eerste Wereldoorlog maar koos in de jaren 20 voor het fascisme van Mussolini. Het was een kortdurende verliefdheid, want zijn kritische geest leende zich niet tot dictatoriale geboden. Malaparte was achtereenvolgens journalist, diplomaat, krantenredacteur, schrijver en correspondent, en in elk van die hoedanigheden botste hij met de autoriteiten. Arrestaties wegens 'antifascistische acties', schrijfverbod, huisarrest - hij raakte gewend aan politieke pesterijen.

Literair talent had de dwarsligger op overschot, en in 1941 greep hij de kans om zich voor de krant Corriere della Sera naar …Lees verder

Soldatenvoeten als ontvelde boomtakken

De gebundelde oorlogsreportages van Curzio Malaparte zijn uitzonderlijk door hun literaire kracht. In sommige opzichten doen de verslagen van het Sovjet-front niet onder voor zijn meesterlijke oorlogsroman Kaputt.

Heeft dit echt in de krant gestaan? Ik kon de gedachte niet onderdrukken tijdens het lezen van De Wolga ontspringt in Europa. De gebundelde oorlogsreportages van de Italiaanse schrijver Curzio Malaparte, die tussen 1941 en 1943 verslag deed vanaf het Sovjet-front, zijn in vele opzichten verbluffend. Niet in de laatste plaats door de wrange echo in het heden; in de krant van vandaag gaat het over dezelfde plaatsen, dezelfde rivieren, hetzelfde oorlogsleed - Malaparte, nabij Dnipro: 'en altijd weer doden, verbrande huizen, horden haveloze krijgsgevangenen, met de ogen van een zieke hond...'

Het is opmerkelijk dat de Corriere della Sera de verslagen überhaupt heeft afgedrukt, al is er hier en daar een passage gesneuveld in de censuur. Malaparte (1898-1957) trok mee met het Duitse leger - het Italië van Mussolini had zich immers aan de kant van Hitler geschaard - maar weigerde zich 'te verlagen tot propaganda', zoals hij in zijn voorwoord (uit 1951) schrijft. In zijn e…Lees verder

Een reisverslag van Curzio Malaparte langs het Oostfront van de Tweede Wereldoorlog. Malaparte bevond zich daar als enige correspondent en deed verslag van de oprukkende tanks, het Beleg van Leningrad en andere verhalen van het dagelijkse verloop van de oorlog. Informatief, maar ook verhalend en aangrijpend geschreven. 'De Wolga ontspringt in Europa' zal een publiek van vooral literaire lezers aanspreken. Curzio Malaparte (Prato, 1898 - Rome, 1957) was (onder andere) auteur, scenarioschrijver, oorlogsverslaggever en diplomaat. Zijn werk werd in meer dan dertig landen uitgegeven.'De Wolga ontspringt in Europa' werd oorspronkelijk gepubliceerd in 1951.

Over Curzio Malaparte

Curzio Malaparte, pseudoniem van Kurt Erich Suckert (Prato (Toscane), 9 juni 1898 - Rome, 19 juli 1957) was een Italiaanse schrijver en oorlogscorrespondent.

Leven

Malapartes vader was Duits, zijn moeder kwam uit Milaan. Zijn vader was naar Italië gekomen om er een textielfabriek op te zetten.

In de jaren twintig sympatiseerde Malaparte met Benito Mussolini en nam hij in 1922 deel aan diens mars op Rome. In de jaren dertig echter kwam hij vanwege zijn kritische opstelling herhaaldelijk in aanvaring met het regime en werd hij meerdere keren gevangengezet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij als oorlogsverslaggever en gold hij evenzeer als controversieel. Na de oorlog week hij korte tijd uit naar Parijs. In de jaren vijftig stelde hij zich positief op ten aanzien van het communisme in China, waar hij ook naartoe reisde. Hij overleed in 1957 aan longkanker, 59 jaar oud.

Werk

Malapart…Lees verder op Wikipedia

Suggesties