Autobiografisch getinte roman over de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog.
Onderwerp
Romans, Wereldoorlog II
Titel
Kaputt
Auteur
Curzio Malaparte
Inleider
Tom Lanoye
Nawoord
Jan van der Haar
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Kaputt
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2021 | Andere uitgaven
617 p.
ISBN
9789029538282
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze oorlogsroman verscheen oorspronkelijk in 1944 en is in 2005 in een nieuwe Nederlandse vertaling in de serie 'Oorlogsdomein' uitgegeven. Malaparte is het pseudoniem van Kurt Erich Suckert (1898-1957), een journalist en diplomaat. Malaparte schreef het boek nadat hij een paar jaar als oorlogscorrespondent met het Italiaanse leger door Servië, Kroatië, Polen, Rusland en Finland was getrokken. Het is een weinigverhullend verslag van het verval van Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Malaparte schrijft o.a. over ontmoetingen met ontheemden, de vervolging en moorden op de joden, het getto van Warschau. Als aristocraat heeft hij ontmoetingen met kopstukken uit het Duitse leger. De gebeurtenissen in het boek zijn grotendeels verzonnen, maar de inhoud is huiveringwekkend geloofwaardig. Naast zinnelijke beschrijvingen zijn dialogen en politieke discussies opgenomen. Malaparte zegt in zijn boek geïnspireerd te zijn door Prousts 'Op zoek naar de verloren tijd' en Boccaccio's 'Decamerone'…Lees verder

Over Curzio Malaparte

Curzio Malaparte, pseudoniem van Kurt Erich Suckert (Prato (Toscane), 9 juni 1898 - Rome, 19 juli 1957) was een Italiaanse schrijver en oorlogscorrespondent.

Leven

Malapartes vader was Duits, zijn moeder kwam uit Milaan. Zijn vader was naar Italië gekomen om er een textielfabriek op te zetten.

In de jaren twintig sympatiseerde Malaparte met Benito Mussolini en nam hij in 1922 deel aan diens mars op Rome. In de jaren dertig echter kwam hij vanwege zijn kritische opstelling herhaaldelijk in aanvaring met het regime en werd hij meerdere keren gevangengezet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij als oorlogsverslaggever en gold hij evenzeer als controversieel. Na de oorlog week hij korte tijd uit naar Parijs. In de jaren vijftig stelde hij zich positief op ten aanzien van het communisme in China, waar hij ook naartoe reisde. Hij overleed in 1957 aan longkanker, 59 jaar oud.

Lees verder op Wikipedia