Boek
Nederlands

Blote beer

+1
Blote beer
×
Blote beer Blote beer
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Lotje gaat zwemmen met Beer en laat hem zien hoe hij zijn vacht kan uittrekken. Maar als de vacht daarna is verdwenen, wordt die arme blote Beer uitgelachen. Prentenboek met expressieve kleurenillustrateis en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Beren
Titel
Blote beer
Auteur
Daan Remmerts de Vries 1962-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Hoogland en Van Klaveren, 2013 | Andere uitgaves
[32] p. : ill.
ISBN
9789089671325 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Humor (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ik zeg op een warme dag wel eens tegen mijn hond: 'Arm dier, jij hebt het hele jaar door dezelfde bontjas aan'. Dat idee is ook het uitgangspunt van Blote beer. Lotje, in gestreepte jurk, rijdt op de rug van haar beer. Het is warm en het meer ziet er heel uitnodigend uit. Dan doet Lotje iets wat Beer verbaast: 'Die strepen op je huid. Trek je die zomaar uit?', vraagt het grote bruine beest. 'Jazeker Beer!', antwoordt Lotje zelfverzekerd 'En beren… hebben ritsen in hun vacht!' Voordat Beer het doorheeft, opent Lotje de grote ritssluiting op zijn rug en staat Beer in zijn blootje. Samen springen ze in het water en hebben de grootste pret.
Opvallend is dat wanneer ze naakt zijn, Lotje, een soort kinderfiguur met konijnenoren, en Beer erg op elkaar lijken. Allebei hebben ze een rozig vel en beer beweegt zich niet meer op vier poten zoals toen hij zijn vacht nog droeg, maar op zijn achterpoten. Wanneer Lotje en Beer uit het water komen, blijkt de vacht van Beer verdwenen…Lees verder
Als Lotje en Beer samen gaan zwemmen, is Beer hogelijk verbaasd dat Lotje haar kleren uittrekt. Maar dan blijkt Beer ook een ritsje te hebben in zijn vacht. Lotje helpt hem uit zijn berenjas. Na de zwempartij is vacht van Beer opeens verdwenen. Samen gaan ze ernaar op zoek. Beer schaamt zich voor zijn blootheid en de andere dieren lachen hem ook nog uit. Gelukkig vinden ze de vacht weer terug. De illustraties zijn expressief en kleurrijk, uitgevoerd in een gemengde collage-achtige techniek van verf, inkt en stoffen met patroontjes. De emoties van de dieren worden door houding en mimiek sterk neergezet en zijn voor jonge kinderen herkenbaar en benoembaar. De tekst op rijm is niet zo sterk en voegt weinig extra’s toe aan het verhaal. Dit boek verscheen eerder (1998) als tekstloos prentenboek. Vanaf ca. 4 jaar.

Over Daan Remmerts de Vries

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Daan Remmerts de Vries

Daan Remmerts de Vries (Leeuwarden, 5 april 1962) is een Nederlands schrijver van kinderboeken en boeken voor volwassenen, daarbij is hij illustrator, schilder en muzikant.

Levensloop

Daan Remmerts de Vries volgde de opleiding Tekenen en Handvaardigheid aan De Witte Lelie in Amsterdam. Al snel na het voltooien hiervan is hij fulltime gaan schilderen en schrijven. In 1990 debuteerde hij als kinderboekenschrijver met 'Zippy en Slos', vernoemd naar zijn eigen katten, geïllustreerd met linoleumsneden.

Remmerts de Vries heeft veel gereisd. In Newfoundland ging hij op zoek naar walvissen, in de Pyreneeën heeft hij gieren bestudeerd, in India heeft hij o. a. Aziatische leeuwen, wilde ezels en tijgers gefotografeerd en gefilmd. Veel van deze ervaringen komen terug in zijn boeken.

Remmerts de Vries heeft nooit willen kiezen tussen schilderen en schrijven. Hij heeft meer dan dertig boeken geïllustreerd. In 2010, naar aanleidin…Lees verder op Wikipedia