Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Circus Pingies : een avontuur van Zippy en Slos

Circus Pingies : een avontuur van Zippy en Slos

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De katten Zippy en Slos organiseren een circus waaraan alle dieren mogen meedoen. Slos ziet echter in elk dier een lekker hapje. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Circussen, Dieren
Titel
Circus Pingies : een avontuur van Zippy en Slos
Auteur
Daan Remmerts de Vries 1962-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2006
60 p. : ill.
ISBN
90-451-0287-0

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Reserveer voor Circus Pingies alvast een plaatsje op de lijst 'beste tien boeken van 2006'! Een heerlijk absurd boek is het, Daan Remmerts de Vries op z'n best. Zippy en Slos zijn allebei katten. Alleen eet de ene groenten en is de ander verslingerd aan muizen. Omdat Zippy wil dat dieren naar elkaar kijken in plaats van op elkaar te jagen, begint hij een circus. Een circus voor dieren, door dieren. De bevers bouwen de piste, de konijnen oefenen haasje-over. En Slos, die naast Zippy mededirecteur wordt, houdt intakegesprekken en praat zo voor het eerst met een muis. De wereld verandert: in de dagen voor de circusvertoning eet geen enkel dier een ander op. Dit breekt hen zuur op tijdens de voorstelling: Slos bezwijkt haast van begeerte door al dat lekker vlees rond hem en bijna worden de andere dieren erdoor aangestoken. De plots opstekende storm verhindert een slachtpartij.

Zo snel en hevig als de storm een einde maakt aan de circusvoorstelling, zo is ook de vaart waarmee…Lees verder
Twee katten, Zippy en Slos, besluiten een circus te organiseren waar alle dieren hun kunsten mogen vertonen en iedereen mag komen kijken. Dit betekent dat alle dieren ongemoeid hun gang kunnen gaan en dat valt niet mee voor Slos, die overal wel een lekker hapje in ziet. Fantastisch eigentijds verhaal met als thema 'onbekend maakt onbemind', maar ook 'bekend maakt bemind' waarin Slos merkt dat als je iemand kent, je hem/haar gaat respecteren. Vertaal dit naar de huidige multiculturele, steeds meer individualistisch wordende maatschappij en je hebt deels het antwoord op de verharding. Vlot, humoristisch (zeker voor volwassenen) taalgebruik. Prachtige aquarelillustraties in verschillende groottes. De eerste bladzijdes doen denken aan een prentenboek. Als je kennis hebt gemaakt met Zippy en Slos, begint het verhaal en zijn er minder illustraties. Voor de identieke schutbladen heeft de auteur/illustrator gebruik gemaakt van collage en gemengde technieken. Geweldig boek: om voor te lezen va…Lees verder

Circus pingies

De katten Zippy en Slos zijn onafscheidelijke vrienden, maar heel verschillend. Terwijl Slos een verbeten jager is, is Zippy een vegetariër, die er bovendien zijn vriend van probeert te overtuigen ook resoluut voor groenten te kiezen. Dieren moeten naar elkaar kijken, en niet opeten, vindt Zippy. Daarom zet hij met alle dieren uit de omgeving een circus op poten, voor een eenmalige voorstelling op het strand. En zo dansen de zwanen “de stervende zwaan”, suizen de eekhoorns als kanonskogels door de lucht, en maakt de haas de grootste sprong aller tijden. Het verhaal is lichtjes moraliserend, maar niet onaardig en vooral goed geschreven, met een fijn gevoel voor humor. Er wordt meer gesuggereerd dan gezegd, en dat maakt het boek wel niet eenvoudig. Voorlezen vanaf zes jaar, zoals de backcover vermeldt, lijkt me dan ook echt te jong. Schrijven doet Remmerts de Vries beter dan tekenen: zijn illustraties ogen stuntelig en kunnen mij alvast niet echt bekoren.

Over Daan Remmerts de Vries

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Daan Remmerts de Vries

Daan Remmerts de Vries (Leeuwarden, 5 april 1962) is een Nederlands schrijver van kinderboeken en boeken voor volwassenen, daarbij is hij illustrator, schilder en muzikant.

Levensloop

Daan Remmerts de Vries volgde de opleiding Tekenen en Handvaardigheid aan De Witte Lelie in Amsterdam. Al snel na het voltooien hiervan is hij fulltime gaan schilderen en schrijven. In 1990 debuteerde hij als kinderboekenschrijver met 'Zippy en Slos', vernoemd naar zijn eigen katten, geïllustreerd met linoleumsneden.

Remmerts de Vries heeft veel gereisd. In Newfoundland ging hij op zoek naar walvissen, in de Pyreneeën heeft hij gieren bestudeerd, in India heeft hij o. a. Aziatische leeuwen, wilde ezels en tijgers gefotografeerd en gefilmd. Veel van deze ervaringen komen terug in zijn boeken.

Remmerts de Vries heeft nooit willen kiezen tussen schilderen en schrijven. Hij heeft meer dan dertig boeken geïllustreerd. In 2010, naar aanleidin…Lees verder op Wikipedia