Boek
Nederlands

Ridder Prikneus

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Een jongen ervaart de gewoonste dagelijkse dingen als grote ridderavonturen. Prentenboek met gekleurde illustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Fantaseren
Titel
Ridder Prikneus
Auteur
Daan Remmerts De Vries
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2003
[28] p. : ill.
ISBN
90-451-0019-3

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Daan Remmert de Vries maakte naam met zijn originele collages bij teksten van Ted van Lieshout. Onlangs brak hij echt door als auteur met het bekroonde Godje. Ridder Prikneus, de titel van dit eigen prentenboek, typeert zijn personages die hij allemaal een prikneus geeft. Ook de bolle ogen, de grote monden en de vlammende haren in Simpsons-stijl maken dat je zijn figuren meteen herkent. De kunstenaar schildert in dit boek vooral met waterverf op papier met Japanse stempels.

Het verhaal is een ode aan de fantasie. Op de illustraties zie je een jongetje met zijn zusje wandelen in het park. Ze komen een hond tegen maar gelukkig kan de jongen het beest wegjagen. In zijn hoofd en in de tekst is de jongen ridder Prikneus de Fantast en de hond is een draak. Thuis wachten de koning en de koningin van wie hij en zijn zusje een veel te groot feestmaal moeten opeten. Hij wordt boos en vlucht naar zijn torenkamer. Daar voert hij heroïsche gevechten waarbij hij de grote vijand…Lees verder
Na een wandeling in het park met zijn zusje komt Ridder Prikneus thuis, eet het gezin aan tafel, wil hij zijn bord niet leeg eten en wordt naar boven gestuurd, houdt hij een kussengevecht met zijn zusje en verslaan ze samen hun vader; daarna gaat hij in bad en naar bed. In de stijl van Prikkebeen, het klassieke verhaal van J.J.A. Goeverneur (± 1880) lezen en zien we de avonturen van een fantasierijk jongetje en zijn zusje. Als een ridder draaft hij over de bladzijden en verheft in zijn fantasie de dagelijkse gebeurtenissen tot avontuurlijke en opwindende bezigheden. Een hond wordt draak, een fiets wordt paard, stamppot met worst wordt everzwijn, pa en ma zijn koning en koningin. De kleurige, vlotgeschilderde aquarellen die de reële situatie laten zien zijn unieke platen, versierd met o.a. Chinese stempeltjes. De fantasie van het jongetje lezen we alleen in de tekst. De tekst staat in 2- tot 4-regelige versjes (abcb) onderaan de bladzijden en bevat fantasierijke taalvondsten zoals een …Lees verder

Over Daan Remmerts De Vries

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Daan Remmerts de Vries

Daan Remmerts de Vries (Leeuwarden, 5 april 1962) is een Nederlands schrijver van kinderboeken en boeken voor volwassenen, daarbij is hij illustrator, schilder en muzikant.

Levensloop

Daan Remmerts de Vries volgde de opleiding Tekenen en Handvaardigheid aan De Witte Lelie in Amsterdam. Al snel na het voltooien hiervan is hij fulltime gaan schilderen en schrijven. In 1990 debuteerde hij als kinderboekenschrijver met 'Zippy en Slos', vernoemd naar zijn eigen katten, geïllustreerd met linoleumsneden.

Remmerts de Vries heeft veel gereisd; in Newfoundland ging hij op zoek naar walvissen, in de Pyreneeën heeft hij gieren bestudeerd, in India heeft hij o. a. Aziatische leeuwen, wilde ezels en tijgers gefotografeerd en gefilmd. Veel van deze ervaringen komen terug in zijn boeken.

Remmerts de Vries heeft nooit willen kiezen tussen schilderen en schrijven. Hij heeft meer dan dertig boeken geïllustreerd. In 2010, naar aanleidin…Lees verder op Wikipedia