Boek
Nederlands

Soms laat ik je even achter

+1
Soms laat ik je even achter
×
Soms laat ik je even achter Soms laat ik je even achter

Soms laat ik je even achter

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een meisje vertelt hoe ze haar speelgoedbeer soms alleen achterlaat. De beer mist haar dan vreselijk en gaat haar zoeken, maar beleeft ook avonturen. En gelukkig vinden ze elkaar altijd terug. Prentenboek met bijzondere kleurenillustraties in collagetechniek. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Soms laat ik je even achter
Auteur
Daan Remmerts de Vries 1962-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Querido, 2014
[24] p. : ill.
ISBN
9789045116570 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Gevoelens - Gedrag (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een knuffel die kwijtraakt – dat is toch wel een van de grootste drama’s in een kleuterleven. Daan Remmerts de Vries geeft er in Soms laat ik je even achter een heel andere draai aan. De ‘je’ uit de titel is de knuffelbeer van een naamloos meisje, die ze soms even laat liggen, ‘zomaar, in z’n eentje’. Het is bepaald geen drama voor haar, want uit de tekst en het beeld blijkt dat ze het bewust doet: heel nonchalant laat ze hem vallen, en dan ‘doe ik net of ik een eekhoorn of een hertje zie’. En haar beer dan?
In een mooi samenspel van woorden en kleurige collageprenten komen de knuffelbeer en de wereld rondom hem tot leven. Het meisje heeft nog steeds het woord en richt zich tot de lezer: ‘Mijn beer is dan alleen. De takken ruisen anders’. Het beeld vult dit aan: waren de bomen op de prent ervoor nog gewone, onschuldige bomen, op deze collage hebben ze gekke gezichten gekregen. Beer tuurt rond en wandelt het paadje af, behoedzaam om zich heen kijkend. De tekst suggereert ha…Lees verder
Een meisje (ik-figuur) heeft een speelgoedbeer die ze af en toe bewust in het bos laat liggen. Beer is dan alleen, wordt bang en gaat op zoek naar haar. Soms komt hij dan bij ‘indianenberen’ terecht die hem spannende dingen leren en hem meenemen uit jagen. Het meisje past goed op dat het niet te lang duurt voor Beer, maar 'een beetje bang is goed'. Uiteindelijk vindt beer het meisje weer en zijn ze erg blij elkaar te zien. Ontroerend prentenboek over de vriendschap tussen een meisje en haar speelgoedbeer. Gevoelens als angst, eenzaamheid (en het overwinnen daarvan) en ook vreugde en blijdschap worden goed uitgewerkt in een verhaal met een duidelijke, tot aan het slot volgehouden spanningsboog. Onder elke illustratie staat een enkele, kernachtige regel tekst waarvan de woorden zorgvuldig gekozen zijn; een tekst die zich prettig laat voorlezen. De illustraties in gemengde techniek van waterverf en collage sluiten goed aan bij het verhaal en geven er een extra dimensie aan door onder mee…Lees verder

Soms laat ik je even achter

Een meisje laat haar knuffelbeer achter in het bos. Zomaar, om even alleen te kunnen zijn. Midden op een paadje laat ze hem liggen en ze doet net of hij niet meer bestaat. Ze bedenkt dan dat alles anders is zonder haar kleine beer, en dat die nu vast eenzaam is en op zoek gaat naar haar. Maar kleine beer is lang niet zo angstig als het meisje stiekem hoopt. Hij ontmoet indianenberen en leert jagen en heeft het best naar zijn zin. Dan vindt het meisje dat het welletjes is geweest: Een beetje bang is goed. Een beetje bang is leuk, maar het mag niet te lang duren. Ze wil haar beertje terug en het wordt een blij en opgelucht weerzien en dan zeggen ze tegen elkaar dat het nooit meer zal gebeuren.
Op een eenvoudige maar subtiele manier brengt auteur/illustrator Daan Remmerts de Vries een verhaal over angsten overwinnen, loslaten en elkaar terugvinden, helemaal op maat van kleine kinderen. Ook de prachtige illustraties in collagetechniek en de duidelijke mimiek van de personages maken …Lees verder

Over Daan Remmerts de Vries

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Daan Remmerts de Vries

Daan Remmerts de Vries (Leeuwarden, 5 april 1962) is een Nederlands schrijver van kinderboeken en boeken voor volwassenen, daarbij is hij illustrator, schilder en muzikant.

Levensloop

Daan Remmerts de Vries volgde de opleiding Tekenen en Handvaardigheid aan De Witte Lelie in Amsterdam. Al snel na het voltooien hiervan is hij fulltime gaan schilderen en schrijven. In 1990 debuteerde hij als kinderboekenschrijver met 'Zippy en Slos', vernoemd naar zijn eigen katten, geïllustreerd met linoleumsneden.

Remmerts de Vries heeft veel gereisd. In Newfoundland ging hij op zoek naar walvissen, in de Pyreneeën heeft hij gieren bestudeerd, in India heeft hij o. a. Aziatische leeuwen, wilde ezels en tijgers gefotografeerd en gefilmd. Veel van deze ervaringen komen terug in zijn boeken.

Remmerts de Vries heeft nooit willen kiezen tussen schilderen en schrijven. Hij heeft meer dan dertig boeken geïllustreerd. In 2010, naar aanleidin…Lees verder op Wikipedia