Boek
Nederlands

Tijgereiland

+1
Tijgereiland
×
Tijgereiland Tijgereiland
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Tijs is dertien wanneer zijn vader besluit om weg te gaan bij zijn moeder. Tijs voelt zich er ellendig over en wil zijn moeder opvrolijken. Hij stelt voor om een reis te maken naar India. Tot zijn verbazing stemt zijn moeder in met het voorstel. De India-reis wordt een reis naar zichzelf.
Titel
Tijgereiland
Auteur
Daan Remmerts de Vries 1962-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2014 | Andere uitgaves
204 p. : ill.
ISBN
9789045115429 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Tijgereiland begint sterk. De proloog toont een aantal pentekeningen van landschappen waar telkens een pad door loopt. Een open veld, een bos, bomen met grillige vormen. De laatste tekening is anders. Die toont een tijger, maar binnen het kader van een computerscherm: ‘Dit dus! Dit is wat ik zocht.’ Aan het woord is Tijs Kalman, dertien jaar oud. Hij beschrijft de ochtend waarop hij te vroeg wakker werd en een beetje naar dierensites zat te surfen. Niet omdat hij zo nodig informatie nodig had, ‘maar vooral, geloof ik, omdat ik niet wilde nadenken.’ En hij weet ook: ‘Misschien dat zoeken wel altijd begint met niet meer willen denken.’ Tijs houdt van dieren, omdat ze wild zijn, eerlijk en vrij. Ze doen zich nooit voor alsof ze iemand anders zijn. Als hij ontdekt dat die beesten nog ergens leven, wil hij zo’n dier in het echt zien. Al snel is duidelijk: Tijs heeft het lastig, lastig in zijn hoofd.
Tijs is  een aangename verteller. Hij kan zichzelf slim beschrijven: hoe hij l…Lees verder
De 13-jarige Tijs Kalman vindt het erg moeilijk om met de scheiding van zijn ouders om te gaan. Hij voelt zich schuldig en de relatie met zijn moeder verloopt stroef. Hij stelt voor om samen naar India te reizen, zodat ze daar misschien meer tot elkaar komen. Op een resort waar Tijs een tijger in zijn natuurlijke omgeving hoopt te zien, krijgt Thijs het gevoel dat hij zichzelf steeds meer verliest. Intrigerende jeugdroman waarin op invoelbare wijze de gevoelens van een jongen met betrekking tot de scheiding van zijn ouders beschreven worden. De jonge lezer kan zich goed met de hoofdpersoon identificeren en zich inleven in de ontwikkeling die hij in India doormaakt. Het verhaal bestaat uit drie goed gestructureerde delen, waarvan er twee in India spelen en het eerste deel thuis. Het verhaal begint vanuit de ik-vorm, maar gaat over in de hij-vorm, als Tijs niet meer weet wie hij echt is en zichzelf als een ander ziet. Elk hoofdstuk wordt voorafgegaan door een kleine zwart-witillustratie…Lees verder

Tijgereiland

Tijs is dertien wanneer zijn ouders uit elkaar gaan. Volgens zijn vader is hij nu “de man in huis” en ook aan die verwachting probeert Tijs te voldoen. Hij worstelt met schuldgevoelens, ligt met zichzelf overhoop, maar cijfert zichzelf weg en plaatst het welbevinden van zijn moeder bovenaan.  Eigenlijk is Tijs zijn vader, zijn moeder, en ook zichzelf kwijt wanneer hij haar voorstelt samen naar India op vakantie te gaan. Hoe meer Tijs de verantwoordelijkheid op zich neemt tijdens deze reis, hoe meer onverantwoord zijn moeder zich gaat gedragen: ze loopt achter een verkoper aan de sloppen in, laat Tijs alleen op de hotelkamer om met een wildvreemde uit te gaan, en draagt haar zoon op hasj voor haar te zoeken. Wanneer ze dan ook nog Tijs' hoop een tijger in het wild te ontmoeten de kop in slaat, slaan bij Tijs de stoppen door. Hij sluit zijn  moeder op in hun stenen hut in het tijgerreservaat, zodat ze wel verplicht is eindelijk eens naar hem te luisteren, en spuwt zijn gal. Over zijn ge…Lees verder

Over Daan Remmerts de Vries

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Daan Remmerts de Vries

Daan Remmerts de Vries (Leeuwarden, 5 april 1962) is een Nederlands schrijver van kinderboeken en boeken voor volwassenen, daarbij is hij illustrator, schilder en muzikant.

Levensloop

Daan Remmerts de Vries volgde de opleiding Tekenen en Handvaardigheid aan De Witte Lelie in Amsterdam. Al snel na het voltooien hiervan is hij fulltime gaan schilderen en schrijven. In 1990 debuteerde hij als kinderboekenschrijver met 'Zippy en Slos', vernoemd naar zijn eigen katten, geïllustreerd met linoleumsneden.

Remmerts de Vries heeft veel gereisd. In Newfoundland ging hij op zoek naar walvissen, in de Pyreneeën heeft hij gieren bestudeerd, in India heeft hij o. a. Aziatische leeuwen, wilde ezels en tijgers gefotografeerd en gefilmd. Veel van deze ervaringen komen terug in zijn boeken.

Remmerts de Vries heeft nooit willen kiezen tussen schilderen en schrijven. Hij heeft meer dan dertig boeken geïllustreerd. In 2010, naar aanleidin…Lees verder op Wikipedia