Boek
Nederlands

Verlichting van hart en geest

Dalai Lama (auteur), Donald S. Lopez (redacteur)
Introductie in de weg van de verlichting door de beroemde boeddhistische leider.
Titel
Verlichting van hart en geest / Dalia Lama ; onder red. van Donald S. Lopez
Auteur
Dalai Lama
Redacteur
Donald S. Lopez
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Awakening the mind, lightening the heart
Uitgever
[Amsterdam]:: Pandora, 2002 | Andere uitgaves
255 p.
ISBN
90-254-9590-7
Plaatsingssuggestie
214.35 (SISO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 12 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In het boeddhisme gaat het om het komen tot verlichting; de menselijke geest moet loskomen van gehechtheden en steeds meer gericht zijn op en bepaald zijn door het onnoembare. Hoe daar te komen en welke methoden daarvoor te gebruiken, is reeds op vele manieren beschreven. Zo ondermeer door een Tibetaanse wijze uit de vijftiende eeuw, Tsong-Kha-Pa. De tekst van deze lama was aanleiding voor de Dalai Lama, de huidige leider van de Tibetaanse boeddhisten, om ook over de weg naar de verlichting te schrijven (of te spreken). Hij doet dat op de hem kenmerkende heldere wijze, waarbij hij vele aspecten van het boeddhisme belicht. In het laatste hoofdstuk wordt de tekst van Tsong-Kha-Pa expliciet toegelicht en uitgelegd. Die tekst is overigens ook in het boek opgenomen (p. 249-252). Kortom: een prettige, handzame introductie door een bij uitstek deskundig boeddhist.

Over Dalai Lama

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door cropped from photo by Luca Galuzzi (Lucag)

De dalai lama is de belangrijkste tulku, gereïncarneerde lama, van de gelug, een van de tradities binnen het Tibetaans boeddhisme.

De eerste persoon die tijdens zijn leven die benaming dalai lama kreeg was Sönam Gyatso (1543-1588). In de chronologische lijst van de successie geldt hij als de derde dalai lama. Zijn twee voorgangers als belangrijkste tulku van de gelug, Gendün Drub en Gendün Gyatso, ontvingen die benaming postuum.

Vanaf de vijfde dalai lama Ngawang Lobsang Gyatso (1617–1682) kunnen de dalai lama's beschouwd worden als de belangrijkste lama's van het Tibetaans boeddhisme. De vijfde dalai lama was samen met zijn dertiende ambtsgenoot Thubten Gyatso (1876–1933) de enige die bestuurlijke en politieke macht over Tibet heeft uitgeoefend. De zesde tot en met twaalfde dalai lama hebben niet of nauwelijks politieke of bestuurlijke invloed kunnen uitoefenen. Het grootste deel van de 18e en 19e eeuw werd het land bestuurd door Tibetaanse regenten, vanaf 172…Lees verder op Wikipedia

Suggesties