Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Hyperion

Dan Simmons (auteur)
Zeven pelgrims vertrekken naar de levensgevaarlijke planeet Hyperion waar de geheimzinnige Tijdtomben binnenkort hun geheimen gaan prijsgeven.
Titel
Hyperion
Auteur
Dan Simmons
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Hyperion
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 1996 | Andere uitgaves
447 p.
ISBN
90-245-1174-7

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een groep zeer diverse personages gaat in de verre toekomst op een pelgrimstocht naar een technologische god en monster, de Shrike, op de geheimzinnige planeet Hyperion. Langzaamaan blijkt dat het lot van de hele mensheid draait om hun handelingen. De Technokern, het onafhankelijke netwerk van AI's, heeft echter een heel eigen belang bij de uitkomst van de pelgrimstocht. Heruitgave van Simmons' meesterwerk 'Hyperion' en opvolger daarvan in een band. Op zich een verstandige zet; beide boeken dienen niet los gelezen te worden. Deel een bestaat (onder andere) uit een serie raamvertellingen, het boek eindigt op het moment dat de werkelijke actie begint. Deel twee gaat langzaam van start, maar wanneer de vaart erin komt, komen de verschillende verhaallijnen samen in een doorwrocht weefsel van actie, filosofie, techniek en emotie. Vakkundige vertaling. De vertaler heeft een verstandig besluit genomen sommige Engelse termen (zoals de 'farcaster') intact te laten. Kleine druk.

Over Dan Simmons

Dan Simmons (Peoria (Illinois), 4 april 1948) is een Amerikaanse schrijver van sciencefiction, fantasy en horror.

Simmons was 17 jaar lang leraar lager onderwijs, voordat hij zich fulltime op het schrijven richtte. Met het eerste verhaal dat hij publiceerde in 1982, won hij een literatuurprijs. Sindsdien heeft hij vele andere prijzen gewonnen, waarvan de belangrijkste de Hugo Award voor Hyperion is (uitgereikt in augustus 1990 tijdens de 48e World Science Fiction Convention in het Nederlands Congres Centrum te Den Haag). Dit is trouwens het eerste deel van zijn meest bekende werk, de space opera tetralogie De Hyperion Canto's, waarvan de andere delen De Ondergang van Hyperion (The Fall of Hyperion), Endymion en De opkomst van Endymion (The Rise of Endymion) zijn.

In 2003 is hij met Ilium aan een nieuw epos begonnen, dat in 2005 vervolledigd werd met Olympos. Deze boeken combineren elementen uit The Tempest van Shakespeare en À la Reche…Lees verder op Wikipedia

Suggesties